Conform unei legi aprobata tacit de Camera Deputatilor, posturile de radio si televiziune vor fi obligate ca din totalul muzicii difuzate, 40% sa fie opere muzicale romanesti. CNA considera dubios acest lucru si se adreseaza Comisiei Europene.
Pentru cei ce se plangeau ca televiziunile si radiourile din Romania dau pe post numai muzica straina, vaduvind astfel reprezentantii muzicii autohtone de accesul la publicul larg, iata o veste buna: de la anul, in fiecare zi intre orele 6 si 14, 40% din muzica va trebui sa fie exclusiv romaneasca.
Daca pentru posturile de nisa aceasta nu ar fi deloc dificil, existand in prezent posturi de radio si TV locale care difuzeaza numai muzica romaneasca, pentru cele mainstream aceasta schimbare va fi o adevarata p ovara, ducand chiar si la modifi carea grilei de programe. Nu avem suficienta muzica romaneasca buna pentru a mentine emisiunile noastre la un nivel de calitate crescut, spun reprezentantii mai multor televiziuni si posturi de radio.
Vezi care sunt parlamentarii care au facut aceasta lege si ce reactie a avut CNA
Proiectul de lege prin care radiodifuzorii vor fi obligati sa difuzeze 40% muzica romaneasca a fost initiat atat de parlamentari ai puterii cat si de cei ai opozitiei: Raluca Turcan si Brandusa Novac de la PDL, fostul comentator sportiv Cristian Topescu de la PNL, cunoscutul muzician Victor Socaciu si Madalin Voicu de la PSD.
Daca televiziunile si radiourile incep sa se impace cu ideea si deja cauta sa arhiveze cat mai multa muzica romaneasca de calitate, conducerea CNA nu agreeaza acest lucru si cere Comisiei Europene un p unct de vedere asupra acestui proiect. CNA isi motiveaza aceasta atitudine prin faptul ca nu doreste sa incale in vreun fel legislatia europeana prinvind media si continutul audiovizual.
CNA se teme de fapt de manele
Unul din reprezentantii CNA a declarat in sedinta de joi a Comisiei ca aceasta lege v ine de fapt in ajutorul manelistilor care vor invada audiovizualul romanesc. Dar de fapt ramane la latitudinea radiodifuzorilor ce fel de muzica romaneasca vor include in acest 40%, legea neimp unand un anumit stil de muzica.
In ciuda preferintelor pentru muzica in-culta a unui procent destul de mare din publicul romanesc, aceasta lege poate fi si sansa de a auzi in spatiul audiovizual romanesc mai mult Mondial, Iris, Semnal M, Cargo, Phoenix, Angela Gheorghiu, Gheorghe Zamfir, si de ce nu Enescu, Porumbescu, Jora, Dragoi si bineinteles ca lista ar putea fi cu mult mai mare…
mda … buna asta cu : ” CNA se teme de manele ” . Nici eu nu ascult manele, doar la party 🙂
Romania go up :>
pai daca asa se asculta, decat sa ascultam noi rahaturile noastre, preferam sa ascultam muzica de afara mult mai curata`
mnah las ca nu-i asa rau sa dea muzica romaneasca….la urma urmei pe planul asta am mai evoluat si noi…parerea mea 🙂
cea mai mare aberatie posibila, sa impui 40% din pgramul vreunui radio sau televiziuni, cand democratic e ca modul prin care isi atrage audienta un radio sau o televiziune, sa fie exclusiv alegerea acestora.
compozitiile romanesti, daca ar fi intr-adevar de valoare, ar fi difuzate fara sa se impuna acest lucru.
Aceats masura nu face decat sa confirme calitatea indoielnica a produselor romanesti care, doar bagate pe gat cu forta, pot fi asimilate.
e o masura comunista, care incalca drepturile patronilor de audio-vizual, dar si pe cel al consumatorilor de media, care vor fi obligati sa asculte si sa vada ce nu vor, sau vor renunta la postul respectiv, scazand dramatic audienta de care e atata nevoie pt supravietuire.
o masura rusinoasa……