Probabil ca nu stiati, insa la inceputul acestei saptamani a fost „ziua password” (sau ziua parolelor) — zi care, cu ajutorul presei online, are rolul de a informa publicul si, nu in ultimul rand, de a convinge oamenii sa foloseasca parole cat mai puternice.
Cu ocazia acestei zile, s-a discutat despre principalele greseli pe care le fac utilizatorii — una dintre aceasta fiind folosirea unei singure parole pe toate site-urile in care s-au inregistrat — dar si despre cele mai comune parole in randul internautilor. Nu s-a facut rabat nici de la sfaturi privind cum se alege o parola puternica dar si despre cum poate fi sparta.
Ce s-a discutat de „ziua password”?
Astfel, in primul si primul rand, de ziua parolelor s-a discutat despre cum se alege o parola puternica. Conform specialistilor, aceasta trebuie sa contina litere mici, litere mari, cifre si simboluri. S-a atras atentia si asupra faptului ca cele mai multe softuri de spart parole folosesc algoritmi care cauta cuvinte din dictionar, ori nume. De altfel, este foarte important sa aveti cate o parola diferita pe fiecare site. Astazi nu mai este o problema in a realiza acest target, datorita multiplelor softuri de tipul „password managers”. Un password manager foarte popular, dedicat utilizatorilor Google Chrome, este LastPass (https://lastpass.com/). Il recomandam, de asemenea!
Topul delor mai slabe parole
In anul 2015, peste 2 milioane de parole au fost sparte si publicate pe internet. Cei de la SplashData au centralizat toate aceste parole si au creat un top cu 10 cu cele mai comune parole. Iata lista:
– 123456
– Password (cred ca puteti fi mai creativi decat atat!)
– *12345678 (adaugand o steluta in fata unei parole banale nu o face mai puternica)
– Qwerty
– 12345
– 123456789
– Football
– 1234 (poate ar fi ajutat daca s-ar fi strecutar un 7 sau 9 pe undeva la mijloc)
– 1234567
– Baseball
Ma intreb daca cititorii nostri se regasesc cu vreo parola de mai sus. Sper ca nu!