Ionut Budisteanu, tanarul care a castigat de curand premiul intai la concursul de cercetare organizat de Intel in SUA, prefera sa-si continue studiile la Universitatea Bucuresti in loc sa accepte propunerile serioase de la Google si Tesla Motors.
Ionut a castigat premiul intai in valoare de 75.000 de dolari pentru inventia unui sistem care include camere video, radar, 5 laptopuri si soft-uri avansate prin care un automobil se poate conduce singur. Masina se poate conduce fara sofer in perfecta siguranta pana la viteze de 50 km/h, recunoscand obstacolele.
Roman de 18 ani, geniu in inteligenta artificiala
Concursul de cercetare pentru elevii de liceu – International Science and Engineering Fair (ISEF) – organizat de Intel i-a adus lui Ionut recunoasterea internationala privind aptitudinile sale in inteligenta artificiala, primind oferte de a lucra pentru Google si Tesla Motors, companii care incearca de asemenea sa lanseze masini fara sofer.
Inainte sa participe la concurs, Budisteanu a testat inventia pe masina tatalui sau .
„Am facut teste la Ramnicu Valcea, pe masina tatalui meu, am realizat radarul 3D, l-am pus pe masina, am pus trei camere de filmat, am pus si un GPS si cinci laptop-uri in masina. Tatal meu conducea masina, eu inregistram datele de la cele trei camere si de la radarul 3D, salvam apoi datele, iar acasa analizam cum gandeste masina pentru ca eu realizam testul si trebuia mereu sa schimb parametrii, sa scriu codul sursa pe care-l tot modificam si simularile respective ma ajutau pentru dezvoltarea aplicatiei. Am facut 40-50 de simulari, iar in 90% din cazuri, toate deciziile pe care le lua masina prin soft-urile cu inteligenta artificiala ce procesau datele scoteau un rezultat foarte bun”, povesteste Ionut pentru HotNews.
Pana in prezent se stie ca doar Google lucreaza la masini fara sofer, iar costurile sunt mult prea mari (peste 100.000 de dolari) pentru a deveni viabila pentru productie. De mentionat totusi ca unele state americane au aprobat masinile Google sa circule pe sosea.
Practic inventia lui Ionut Budisteanu depaseste cu mult mintile inteligente de la Google, avand in vedere costurile de 7000 de dolari necesare pentru ideea tanarului.
„Ideea din spatele proiectului este sa folosesc imagini si camere de filmat pentru a recunoaste cu inteligenta artificiala lucrurile din jur. Masina Google se bazeaza pe un radar sofisticat de 70.000 de dolari ce este capabil sa recunoasca bordurile, sa faca o harta tridimensionala cu o rezolutie foarte mare, dar nu foloseste soft-uri cu inteligenta artificala. Eu am pus trei camere, una in pozitia soferului si cate una la usa din dreapta si la cea din stanga si cu soft-uri cu inteligenta artificiala procesez pentru a cunoaste pe unde sunt bordurile, pe unde sunt liniile de marcaj”.
„Cred ca pot sa fac si in Romania acelasi proiect pe care il faceam in SUA fiindca in informatica si in electronica nu ai nevoie de un super laborator, nu ai nevoie de CERN pentru a realiza un astfel de proiect. Laborator consta in calculatoare, un mic laborator de electronica pentru a lipi chip-urile electronice si conteaza sa ai documentatie despre lucrarile publicate la conferinte”.
Singurul dezavantaj in Romania este ca nu se pot breveta soft-urile, iar obtinerea unui brevet dureaza foarte mult, pana la 3 ani. Budisteanu are experienta cu incercarea de a breveta dispozitivul cu care orbii pot vedea cu limba, proiect cu care a castigat deja premii importante.