ANCOM ia masuri pentru intarirea securitatii retelelor si serviciilor de comunicatii electronice, stabilind si o procedura de raportare a incidentelor.
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) supune consultarii publice proiectul de decizie privind stabilirea unor masuri minime de securitate pe care furnizorii de retele publice sau de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sa le aplice.
Mai mult, Autoritatea propune si o procedura prin care furnizorii vor putea semnala ANCOM pentru incidentele cu impact semnificativ asupra furnizarii retelelor si serviciilor de comunicatii electronice.
Conform proiectului de decizie, furnizorii vor trebui sa stabileasca masuri tehnice si organizatorice in vederea asigurarii unui nivel adecvat al securitatii si integritatii retelelor si serviciilor de comunicatii electronice.
Proiectul prevede ca furnizorii sa isi stabileasca atat un management al riscului si un sistem de detectare a incidentelor, cat si o strategie proprie prin care asigura continuitatea furnizarii retelelor si serviciilor de comunicatii electronice si protectia retelelor si serviciilor de atacurile informatice.
Prin acest proiect, ANCOM spera sa reduca numarul de incidente, intreruperi operationale si fraude, sa previna pierderea, distrugerea, furtul sau compromiterea diverselor resurse ale furnizorilor, dar si sa optimizeze calitatea serviciilor de comunicatii destinate utilizatorilor pentru ca acestia sa aiba o incredere mai mare in aceste servicii.
In ceea ce priveste procedura nationala de raportare a incidentelor de securitate cu impact semnificativ, furnizorii de retele publice de comunicatii electronice sau de servicii de comunicatii electronice destinate publicului vor avea obligatia sa notifice ANCOM cu privire la incidentul aparut si care afecteaza un numar mai mare de 5.000 de conexiuni, timp de cel putin 60 de minute, in termen de 6 ore de la detectarea acestuia.
Daca incidentele afecteaza interesul public, atunci ANCOM va informa prin intermediul propriului site www.ancom.org.ro despre aceste incidente raportate de furnizori, dar si acestia din urma sunt obligati sa-si informeze clientii cu privire la disfunctionalitatile serviciilor oferite.
Proiectul de decizie privind stabilirea acestor masuri de intarire a securitatii de catre furnizorii de retele sau servicii de comunicatii electronice destinate publicului si raportarea incidentelor cu impact semnificativ poate fi consultat aici. Data limita pentru primirea observatiilor este 27 mai 2013.