Directiile Regionale din Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale ANCOM vor organiza, in perioada 5 aprilie – 29 mai 2014, sesiuni de examinare pentru acordarea de certificate de radioamator si radio operator in serviciul mobil terestru.
Examenele pentru certificatele de operator radio in serviciul mobil terestru se vor desfasura conform calendarului urmator:
- 29-30 aprilie – Bucuresti
- 3 mai – Iasi
- 6-7 mai – Timisoara
- 29 mai – Cluj
Examenele pentru obtinerea certificatelor de radioamator au fost programate dupa cum urmeaza:
- 5 aprilie – Cluj
- 8 aprilie – Timisoara
- 26 aprilie – Iasi
- 6-7 mai – Bucuresti.
Inscrierea pentru cele doua tipuri de certificari se face prin depunerea unui dosar care cuprinde o cerere de inscriere, o copie dupa cartea de identitate/ certificatul de nastere sau pasaportul solicitantului, dupa caz si o fotografie color tip pasaport. Pentru obtinerea certificatului de operator radio in serviciul mobil terestru este necesara absolvirea cursurilor gimnaziale (clasele 5-8).
Examenele se adreseaza atat micilor angajatori cat si marilor companii ale caror activitati economice necesite comunicatii radio proprii si care activeaza in domenii precum: industrie, productie, transport si distributie utilitati publice la nivel national, transporturi, constructii si lucrari publice, agricultura, silvicultura, paza si protectie a vietii si proprietatii private, protectie publica, sanatate publica, servicii de gospodarire comunala.
Anumite categorii de utilizatori de statii mobile montate pe utilaje sau masini (taximetristii) sau utilizatorii de statii portabile sunt exceptate de la obligatia detinerii de certificate de operator radio. Aceasta este necesara pentru responsabilii cu radiocomunicatiile si operatorii statiilor coordonatoare, in prezent, pe teritoriul Romaniei fiind valabile 19.122 certificate de acest gen.
Pe de alta parte radioamatorismul este in principal o activitate de agrement, avand insa si dimensiuni competitionale, oferind posibilitatea dezvoltarii aptitudinilor de utilizare a statiilor de radiocomunicatii, cunoasterii modului de functionare a fenomenului radio sau testarii de aparatura de radiocomunicati. In momentul de fata, in tara noastra exista 9619 radioamatori autorizati.