ANCOM a raportat ca veniturile din furnizarea de retele si servicii de comunicatii electronice in prima jumatate a lui 2012 au insumat 7,48 miliarde de lei, in crestere cu 3,5 % fata de aceeasi perioada a anului trecut, date publicate in Raportul integrat de date statistice privind piata de comunicatii electronice din Romania.
Raportul realizat de Autoritatea Natioanala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) arata evolutia pietelor de telefonie fixa si mobila, acces la internet si transmisiuni de date, linii inchiriate si retransmisie a programelor audiovizuale, precum si evolutia veniturilor obtinute din furnizarea acestor servicii in prima jumatate a acestui an.
Singurele servicii care au inregistrat o scadere sunt cele de telefonie fixa si cele de linii inchiriate, care au inregistrat o scadere de aproximativ 11% a veniturilor fata de semestrul I din 2011.
Celelalte servicii de comunicatii electronice au inregistrat cresteri.
- serviciile de acces la internet au crescut cu 16,2%,
- serviciile de telefonie mobila au crescut cu 0,1%,
- serviciile de retransmisie a programelor media audiovizuale liniare catre utilizatorii finali au crescut cu 2,6%
- veniturile din interconectare la puncte mobile au crescut anual cu 1,4 %
- veniturile din interconectare la puncte fixe au crescut anual cu 14,6%
Conform datelor raportate de furnizori de telefonie fixa, in primele sase luni ale anului 2012, numarul de linii de acces a inregistrat o evolutie relativ constanta fata de sfarsitul anului 2011, cu crestere usoara fata de 30 iunie 2011 – 0,3 %, ajungand la 4,68 milioane, in timp ce numarul de abonati a crescut cu 0,3 % pana la 4,05 milioane. O linie de acces este asa numitul „post telefonic”, in timp ce un abonat este persoana fizica sau juridica ce a incheiat un contract cu furnizorul de servicii. Un singur abonat poate avea instalate mai multe linii de acces, fiecare cu numarul sau de telefon. Din cele 4,68 de milioane de linii de acces la telefonie fixa, 3,84 milioane sunt instalate abonatilor persoane fizice, reprezentand 82% din total, in timp ce 0,84 milioane de linii de acces sunt instalate abonatilor persoane juridice.
In prima parte a acestui an, la nivelul unei linii de telefonie fixa, s-a vorbit in medie pe luna, 1 ora si 41 de minute la telefonul fix, mai putin cu 10 minute fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care un apel a durat in medie 3 minute si 16 secunde, in scadere, de asemenea, cu 2 secunde.
Raportul publicat de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii mai arata faptul ca la mijlocul lui 2012, existau 5,5 milioane de utilizatori de pachete de servicii de comunicatii electronice (servicii integrate si servicii legate) in Romania, in crestere cu 68,8 % fata de aceeasi perioada a anului trecut. Acest lucru face ca rata de penetrare a pachetelor de servicii de comunicatii electronice la 100 gospodarii sa ajunga la 77,6 %. Din numarul total de utilizatori de pachete de servicii, 3,77 milioane sunt utilizatori de pachete formate din doua servicii de comunicatii electronice (2-play), in crestere cu 105,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce numarul de utilizatori de pachete formate din cel putin trei servicii de comunicatii electronice a crescut cu 21,5%, inregistrand 1,73 milioane de utilizatori.
Raportul publicat de Autoritate a fost realizat pe baza datelor raportate de catre furnizorii activi de servicii de comunicatii electronice care au desfasurate activitati comerciale in perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2012. Documentul poate fi consultat aici.