La data de 5 februarie 2010 ANCOM incheie un protocol cu ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor) ce stabileste cadrul procedural de cooperare in vederea indeplinirii functiilor si obiectivelor leg ale ce revin celor doua institutii cu privire la drepturile si interesele utilizatorilor finali/consumatorilor.
Obiectivele protocolului vizeaza in principal:
– solutionarea reclamatiilor/sesizarilor utilizatorilor finali/consumatorilor primite atat de ANCOM, cat si de ANPC;
– activitatea de supraveghere si control al activitatii furnizorilor in situatia in care acestia lezeaza drepturile consumatorilor;
– informarea si educarea consumatorilor;
– verificarea contractelor incheiate intre furnizori si consumatori;
– informarea reciproca intre ANCOM si ANPC.
ANCOM si ANPC vor conlucra la e laborarea de reguli si reglementari specifice care sa raspunda intereselor comune, cu privire la drepturile si interesele utilizatorilor.
“Acest acord era necesar intre ANPC si ANCOM intrucat nevoile utilizatorilor de servicii de comunicatii sunt tot mai mari, iar cele doua institutii, care s-au angajat sa colaboreze in vederea solutionarii problemelor venite din partea consumatorilor, se completeaza perfect prin atributiile lor”, afirma Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.
Amintim ca anul trecut in luna august, la doar cateva luni dupa ce a preluat presedintia autoritatii de reglementare in comunicatii, Catalin Marinescu a semnat protocolul dintre ANCOM si Consiliului Concurentei, condus de Bogdan Chiritoiu, pentru asigurarea si promovarea concurentei pe pietele din domeniile comunicatiilor electronice, comunicatiilor audiovizuale si serviciilor postale din Romania si stablirea modalitatilor si procedurilor de comunicare cat mai eficiente intre cele doua autoritati publice.
Scopul acestei intelegeri bilaterale este de a crea cadrul de functionare pentru cooperarea bilaterala si schimbul de informatii in ceea ce priveste concurenta din sectoarele comunicatiilor electronice si audiovizuale si serviciilor postale.
Colaborarea dintre cele doua organisme se va realiza prin constituirea unei echipe comune de experti care va face schimb de documente cu caracter profesional, in special proiecte legislative si alte materiale legate de activitatea celor doua autoritati.
Obiectivele acestui protocol sunt:
– implementarea si aplicarea unitara a legislatiei din domeniul comunicatiilor electronice si audiovizuale si serviciilor postale;
– delimitarea atributiilor partilor si coordonarea interventiilor pe piata;
– asigurarea convergentei deciziilor adoptate de parti, conforma atributiilor legale ale fiecaruia, cu privire la problemele de concurenta identificate;
– asigurarea unei abordari unitare a pietelor relevante din domeniul comunicatiilor electronice identificate de parti in exercitarea atributiilor specifice;
– schimbul eficient de informatii intre parti, in vederea indeplinirii atributiilor legale ale fiecareia.
Presedintele Consiliului Concurentei Bogdan Chiritoiu a afirmat ca acest protocol se doreste a crea “o piata a comunicatiilor unde concurenta este reala, iar toti jucatorii respecta regulile, spre binele consumatorilor finali”.
Pentru a se asigura eficienta colaborarii, sunt facute public si incurajate contactele directe intre specialistii celor doua institutii. Astfel, sunt desemnate urmatoarele persoane: din partea Consiliului Concurentei, domnul Valentin Mircea, consilier de concurenta, doamna Georgeta Fotino, director Directia Servicii, iar reprezentantii ANCOM sunt: Eduard Lovin, director executiv, Gheorghe Rusen, director, Directia Reglementare Economica din cadrul Directiei Executive Reglementare si Luminita Nicolae, sef serviciu, Serviciul Reglementri Piete si Serviciu Universal, Directia Juridica.
Daca protocolul dintre ANCOM si ANPC va trebui reinnoit in 2012, cel incheiat intre arbitrul telecom si Consiliul Concurentei are o durata nedeterminata.