ANCOM a lansat spre consultare publica un nou proiect de decizie pentru revizuirea procedurii de solicitare si emitere a licentelor radio. Proiectul propus are in vedere atat principiile de acordare a drepturilor de utilizare a frecventelor radio, cat si pe cele de modificare sau cedare.
Potrivit noilor prevederi, acordarea licentei pentru utilizarea frecventelor radio se poate face in doua moduri: prin procedura de selectie, in cazul benzilor de frecvente radio pentru care cererea este mai mare decat disponibilitatea, sau in ordinea primirii solicitarilor, conform principiului „primul venit, primul servit”.
Termenul de valabilitate pentru licentele de utilizare acordare conform principiului „primul venit, primul servit” este de 5 ani, insa apar cazuri in care termenul de acordare poate fi diferit. Astfel, in cazul drepturilor acordate pentru experimentari sau transmisii temporare, pentru licentele acordate prin selectie, sau la solicitarea titularului, valabilitatea licentei poate fi mai mica de 5 ani. Alte aspecte care influenteaza perioada de valabilitate a licentei sunt modul de gestionare a spectrului, sau prevederi specifice continute in documentele de pozitie privind utilizarea spectrului radio.
In ceea ce priveste cedarea totala sau partiala a drepturilor de utilizare a frecventelor radio, se are in vedere cresterea flexibilitatii operatorilor in ceea ce priveste utilizarea resurselor. De asemenea sunt reglementate si cazurile in care dreptul de utilizare inceteaza de drept: divizare, faliment, fuziune, cesiunea drepturilor, incetarea existentei titularului sau incalcarea prevederilor legale.
Prevederile proiectului de decizie se adreseaza frecventelor radio cu utilizare neguvernamentala, utilizate pentru furnizarea de retele sau servicii de comunicatii electronice si frecventelor utilizate in parteneriat neguvernamental/guvernamental, utilizate pentru furnizarea de retele neguvernamentale de comunicatii electronice sau servicii de comunicatii electronice.
In momentul de fata licentele sunt acordate in conformitate cu Decizia presedintelui Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei nr. 658/2005, iar noua decizie urmeaza sa armonizeze procedurile cu prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr 111/2011 privind comunicatiile electronice.
Textul viitoarei decizii este in dezbatere publica pana la data de 17.04.2013 si poate fi consultat pe site-ul http://www.ancom.org.ro/consultari-curente_270 , iar observatiile si propunerile pot fi transmise la adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr.2, sector 3, Bucureşti), prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.