„Educatia media in scoli” este necesara pentru apararea copiilor si adolescentilor in fata imaginilor si informatiilor livrate nefiltrat de catre televiziuni.
Acesta este apelul pe care Valentin Jucan, avand functia de secretar de stat in cadrul Consiliului National al Audiovizualului, il transmite catre ministrul educatiei nationale, Remus Pricopie. Potrivit comunicatului de presa emis, propunerea de a organiza cursuri de educatie media in scoli a fost formulata in data de 8 martie 2013, in cadrul unei dezbateri privind impactul televiziunii asupra minorilor, organizate la Palatul Parlamentului, dezbatere la care a participat si ministrul educatiei.
Dat fiind faptul ca propunerea sa a ramas fara ecou dupa aproape un an de zile, dar mai ales a informatiilor tot mai vulgare si mai putin filtrate transmise prin intermediul canalelor media, care ajung la publicul „tanar, vulnerabil si credul”, Jucan transmite un apel public catre conducerea Ministerului Educatiei Nationale pentru a lua masuri care sa pregateasca aceasta categorie vulnerabila pentru valul mediatic care-l asalteaza.
In sustinerea propunerii sale, secretarul de stat atrage atentia asupra faptului ca subiectul se afla si in vizorul oficialilor europeni:
Directiva Parlamentului European si a Consiliului Uniunii Europene, din anul 2010, privind serviciile mass -media, in deschidere, la punctul numarul 47, solicita statelor membre sa introduca „educatia in domeniul mass-media, vizand aptitudinile, cunostintele si capacitatea de intelegere, care permit consumatorilor sa utilizeze mass-media in mod eficient si in conditii de siguranta.„, se arata in comunicatul emis de catre membrul CNA.
Romania ar trebui sa ia masuri in aceasta privinta, cu atat mai mult, cu cat doua studii de profil, comandate de catre Comisia Europeana in anii 2009 si 2010, arata ca tara noastra este cea mai putin avansata in domeniul educatiei media dintre statele Uniunii Europene. Diferentele dintre statele avansate si cele aflate la baza ierarhiei realizate prin aceste studii reprezinta un raport de 1 la patru, se arata in studiul amintit, in care statul cel mai dezvoltat este Finlanda, cu un punctaj de 140, in timp ce Romania a obtinut doar 40. Concluziile studiului arata ca decalajul se datoreaza lipsei de coeziune intre politicile de educatie media, sistemul de educatie si initiativele societatii civile.
Pentru ameliorarea acestor rezultate, Comisia Europeana a pus la dispozitia statelor membre un proiect pilot de evaluare a competentelor in domeniul media, instrument care ar putea duce la dezvoltarea unui program de educare al tinerilor cu privire la acest domeniu.
In ceea ce priveste initiativa societatii civile, Asociatia parintilor pentru o educatie sanatoasa – APES, a transmis catre CNA un memoriu-protest impotriva continutului difuzat de anumite canale destinate copiilor, care poate afecta educatia tinerilor.