Te-ai gandit vreodata ca aplicatiile instalate pe telefoanele mobile ar putea sti si transmite mai multe despre tine decat ti-ai imaginat? Un studiu realizat de Wall Street Journal dezvaluie faptul ca anumite device-uri transmit detalii personale cum ar fi: utilizator, parola, contacte, varsta si sexul, locatia curenta, ID-ul telefonului si numarul de telefon.
Aceste telefoane nu pastreaza niciun secret impartind oriunde in lume date personale si asta se petrece cu regularitate, sustin investigatiile WSJ.
Au fost examinate 101 aplicatii pentru smartphone – jocuri si alte aplicatii software pentru iPhone si Android din care s-a aratat ca 56 dintre ele au transmis ID-ul unic al telefonului catre alte companii fara permisiunea sau instiintarea utilizatorului. 47 de aplicatii au transmis locatia telefonului si 5 dintre ele au transmis in exterior varsta, sexul si alte informatii personale.
Care sunt aplicatiile care transmit cele mai multe informatii?
Aplicatia care a transmis cele mai multe informatii este TextPlus 4, o aplicatie pentru iPhone pentru mesaje de tip text care a trimis ID-ul telefonului catre 8 companii si codul zip al telefonului impreuna cu varsta si sexul utilizatorului catre doua dintre ele.
Aplicatia Pandora, atat pentru Android cat si pentru iPhone, a trimis varsta, sexul, locatia si simbolurile de identificare catre o serie de retele. De asemenea, versiunea jocului Paper Toss, Grindr etc.. sunt exemple de alte functii care iti transmit informatiile mai departe.
Atat Apple cat si Google spun ca ei protejeaza utilizatorii prin faptul ca cer aplicatiilor sa obtina permisiunea inainte de a dezvalui anumite informatii, cum ar fi locatia. “Am creat protectii de date private puternice pentru clientii nostri, mai ales in ceea ce priveste datele locatiei” a afirmat purtatorul de cuvant al Apple.
Totusi, aceste reguli sunt limitate. Exista de exemplu aplicatia Pumpkin Maker pentru iPhone care transmite locatia fara permisiune. Apple refuza sa comenteze aceasta.
Ramane mai credibila afirmatia lui Michael Becker de la Asociatia de Marketing prin Comunicatii Mobile:
“In lumea mobilelor, nu mai poate fi vorba de anonimitate. Un celular este intotdeauna cu noi, este intotdeauna pornit”.
Ceea ce inseamna de fapt, ca datorita telefonului mobil putem deveni practic in orice moment vulnerabili in fata intereselor comerciale ale diferitelor companii. Si ar fi bine daca totul s-ar opri doar aici.
Daca ai orice fel de telefon cu tine te pot detecta oricum…daca mai ai si cartela in el e floare la ureche pentru ei..se creeaza tot felul de chestii ca sa ne ingradeasca si mai mult..cel mai bine este sa ne amplificam libertatea interioara ca aia nu au nicio sansa sa ne-o ia vreodata..
wow asta chiar este o chestie foarte interesanta 🙂