ABC News anunta aparitia unei noi carti numita “Deconecteaza-te: Adevarul despre radiatiile telefonului mobil, ce a facut industria ca sa ascunda aceasta si cum sa ne protejam familia” (Disconnect: The Truth about cell phone radiation, what the industry has done to hide it, and how to protect your family), in care cercetatoarea Devra Davis, savant la Academia Nationala de Stiinte, afirma cu putere ca da, ar trebui sa ne protejam cat mai mult de telefoanele mobile.
De-a lungul anilor, oamenii de stiinta si oficialii responsabili de sanatatea publica au explorat efectele raditatiilor telefoanelor mobile asupra oamenilor si au afirmat ca pana ce alte cercetari mai aprofundate care sa examineze potentialele efecte de lunga durata sunt facute, teama de telefoanele mobile nu este fondata.
Cu toate acestea, Davis, care a fost si ea sceptica candva, sustine ca exista evidente convingatoare a efectelor nocive a radiatiilor asupra oamenilor in institute de cercetare in toata lumea. Ea crede ca radiatiile telefoanelor mobile sunt o “urgenta nationala”.
“Ceea ce ma preocupa si motivul pentru care am scris aceasta carte este faptul ca sunt foarte multe evidente experiementale convingatoare in ceea ce priveste efectele campurilor electromagnetice asupra celulelor umane. […] Uite ce stiu eu despre cancer la cap: ii poate lua 40 de ani inainte sa se dezvolte dupa ce expunerea incepe. Si stim cu totii ca dupa bomba de la Hiroshima, nu a fost nicio crestere a cazurilor de cancer la cap timp de 10-20 de ani, mai mult, toate statisticile arata ca dupa 40 de ani de expunere au crescut semnificativ cazurile”.
La fel este si in cazul fumatului sau a azbestului (minereu fibros, rezistent la caldura, intrebuintat in industrie); dupa 10 ani in care oamenii au inceput sa fumeze sau sa foloseasca azbestul nu s-a inregistrat nicio problema, dar la 20, 30, 40 de ani mai tarziu riscul de cancer a devenit foarte mare.
“Acesta este motivul pentru care am scris cartea: Deja observam in cele cateva studii pe care le-am efectuat o dublare a riscului de cancer la cap la oamenii care au folosit frecvent telefonul mobil de zece ani”.
Aceste lucruri se dovedesc a fi destul de serioase si merita sa reflectam la aceasta problema.
Ultima ora: o companie de telefonie mobila din Romania a pierdut un proces cu locatarii blocului 12, de pe strada Baia de Aries din Bucuresti, pe acoperisul caruia s-au montat antene GSM. Compania nu avea autorizatie si nici acordul locatarilor pentru aceasta. Oamenii din bloc s-au revoltat intrucat s-au confruntat cu mai multe probleme de sanatate care spun ei s-ar datora antenelor de pe bloc. Cert este ca prin pronuntarea acestui verdict, in care instanta a dat castig de cauza locatarilor acestui bloc, se recunoaste oficial, implicit, ca radiatiile comunicatiilor mobile sunt nocive fiintei umane.
deja telefonul mobil a ajuns sa fie mai important decat ‘pita de pe masa’