O data pe an, intr-o zi din luna februarie, in peste 50 de tari din intreaga lume se sarbatoreste Ziua sigurantei pe internet. ITC Media se alatura acestui proiect punand la dispozitia cititorilor sai informatii utile in aceasta directie.
Afla mai jos modalitati prin care putem face navigarea pe internet mai sigura si cum putem proteja copiii impotriva continutului explicit si a socializarii nedorite.
Sfaturi generale
Atentie la site-urile de socializare. Este cel mai usor mod de a oferi datele tale personale, fara sa-ti dai seama, unor persoane care nu intotdeauna sunt pline de bune intentii. Fara sa negam importanta unei retele de acest gen in viata noastra sociala, trebuie sa vedem si aspectele nocive ale retelelor sociale, care pe langa furtul datelor personale ne „fura” timp pretios pe care-l putem petrece intr-un mod mult mai placut.
Descarca fisiere doar de pe site-uri securizate si recunoscute. Din dorinta de a obtine mai repede melodia sau filmul dorit, ori un program de care avem nevoie, nu de putine ori apasam pe butonul download fara sa mai fim atenti la alte detalii. Aceasta reprezinta una dintre principalele greseli care pot duce la infestarea calculatorului
Acceseaza doar link-urile care prezinta incredere. Aici depinde de cum c onsidera fiecare, insa o atentie sporita e mai mult decat necesara. Aplica aceasta recomandare, indiferent daca link-ul vine pe e-mail, messenger, sau il intalnesti pe un site.
Instaleaza un antivirus bun. Da, e o chestie banala, puteti spune. Insa foarte multe probleme legate de buna functionare a calculatorului si a unei navigari mai sigure pe internet sunt datorate ignorarii acestui sfat. Despre asta am mai scris si am recomandat programe bune de antivirus aici.
Ai grija de copii
Cei mai vulnerabili in jungla internetului sunt bineinteles copiii. Din fericire exista cateva metode prin care ii putem proteja pe cei mici de probleme care pot fi mari.
Respectati toate regulile de mai sus. E cu atat mai necesar sa tineti cont de aceste sfaturi daca la calculatorul respectiv au acces si copiii.
Creati un cont separat de utilizator. Ace ast lucru v a protejeaza de stergerea accidentala a fisierelor si programelor de pe calculatorul Dvs. si de accesul la anumite materiale pe care (inca) nu doriti sa le aratati si copiilor.
Puneti filtre pe motoarele de cautare. Fiecare motor de cautare, si Google bineinteles, are anumite filtre care, odata bifate, reduc din riscul „aterizarii” copiilor pe site-uri cu continut explicit sau oricum neindicat. Puteti folosi chiar si motoare de cautare concepute special pentru copii: Yahoo! Kids si KidsClick si browsere speciale: kidRocker.org si SurfKinght.com.
Supravegheati activitatea copiilor pe internet. Nu ne referim la a instala nu stiu ce programe pentru a monitoriza la sange traficul pe care cei mici il fac pe net. Insa plasarea calculatorului in living sau intr-o alta zona din locuinta unde va puteti arunca o privire si pe monitor poata fi o solutie mai putin intruziva.
Imprieteniti-va cu copiii Dvs. Acesta reprezinta cel mai bun mod de a cunoaste direct de la ei care le sunt prietenii, fie ei si virtuali si unde le place cel mai mult sa intre pe net. In plus, puteti fi la curent cu cele mai noi tehnologii, jocuri si modalitati de socializare fapt ce va va incadra in categoria parintilor moderni si in pas cu trend-ul.
sunt sfaturi pe care totata lumea ar trebui sa le urmeze
Am auzit de aceasta campanie si e f bine ca exista !