Autoritatea Bancara Europeana (EBA) recomanda evitarea tranzactiilor cu monedele virtuale, cum ar fi Bitcoin, pana la punerea in aplicare a reglementarilor acestor metode de tranzactie.
Un document elaborat de EBA pentru Comisia Europeana si Parlamentul European recomanda reglementarea tranzactiilor care se realizeaza cu moneda virtuala – cum ar fi Bitcoin, Litecoin si Peercoin – si avertizeaza institutiile financiare sa evite investitiile de acest tip pana cand industria este reglementata.
EBA este responsabil pentru monitorizarea activitatilor financiare noi si existente in regiunea europeana, cu scopul de a promova siguranta pietelor financiare si emite orientari si recomandari pentru a mentine derularea afacerilor. EBA nu a aratat vreun interes fata de moneda virtuala pana in luna septembrie a anului trecut, iar in luna decembrie 2013 a emis un avertisment subliniind riscurile de a investi in Bitcoin.
Cainele de paza financiar si bancar din UE spune ca este necesara realizarea unei „evaluari aprofundate” a monedei virtuale, iar intrebarea principala este daca acest tip de moneda poate, sau ar trebui sa fie reglementata.
Reputatia Bitcoin a fost serios afectata in urma descoperirii utilizarii acesti monede virtuale in tranzactiile ilegale prin intermediul unui magazin online (Silk Road). In ciuda unor convingeri ca Bitcoin este numai bun pentru a face tranzactii mai greu de urmarit, aceasta poate fi de asemenea folosita pentru a consolida moneda traditionala in cazul in care economia este slaba sau in curs de dezvoltare – este de parere unul dintre cumparatorii de pe site-ul Silk Road care a facut tranzactii in valoare de 30.000 Bitcoins.
Pe de alta parte, EBA spune ca a identificat pana in prezent 70 de riscuri asociate cu comertul ce utilizeaza moneda virtuala, cum ar fi riscuri pentru utilizatori, riscuri de integritate financiara si de crestere a potentialului de spalare a banilor si de criminalitate financiara. In plus, institutia spune ca sistemele traditionale de plata pot fi amenintate de moneda virtuala, existand riscuri chiar si pentru autoritatile de reglementare din domeniul financiar-bancar, fara a preciza care sunt acestea.