Bal mascat este o operă în trei acte compusă de Giuseppe Verdi pe baza unui libret de Antonio Somma. Premiera absolută a operei a avut loc la Teatro Apollo din Roma, în ziua de 17 februarie 1859.
Opera Națională din București a adus, începând cu data de 8 aprilie a.c., Bal mascat pentru publicul larg.
Acestă operă ne introduce în lumea înaltă a Bostonului cu ajutorul dirijorului Marcello Mottadelli, în regia lui Grischa Asagaroff – Germania, cu coregrafia lui Renato Zanella, scenografia lui Luigi Perego – Italia, lighting design-ul lui Gigi Saccomandi – Italia și de asistentul de scenografie Luca Filaci – Italia.
Având perspectiva italiană pe care opera o aduce prin echipa de lucru (și nu numai), s-a reușit menținerea unei unități a poveștii originare.
În ciuda finalului său tragic, opera are extrem de multe momente complexe pline de suspans, dragoste și misticism. Acest mix între tragedie și comedie au făcut mulți critici să o catalogheze drept o operă „shakespeariană”.
Cele mai ample momente au fost completate de către orchestră într-o armonie deplină. Personajele feminine excelează în ariile interpretate, inclusiv Oscar ce este jucat de o femeie (în rolul inițial acesta este interpretat de un bărbat). Veronica Anuşca, cea care reușește să dea viață personajului, a surprins publicul cu eleganța interpretării sale. De asemenea, Bianca Mărgean, aflată la debut, transmite emoțiile unei femei curpinse de dragoste, vină și grija celui drag în personajul Ameliei.
Povestea este una amplă, unde Riccardo, guvernatorul orașului Boston, este urmărit de cei ce îi doreau mortea. În lipsa unei situații „favorabile”, aceștia se hotărăsc să mai aștepte.
„Sunt trist, Renato”, mărturisește contele. „O neînțeleasă grijă mă apasă.” „Știu totul” spune secretarul, făcând să se strângă pentru o clipă inima contelui. „Meleagurile acestea nu-ți sunt prietenoase. Un nou complot se plănuiește împotriva ta.”
Punctul culminant al piesei este momentul în care Riccardo hotărăște să o cunoască pe femeia ce avea o sentință la moarte. Ulrica este o vrăjitoare ce putea ghici viitorul și vindeca oamenii cu poțiuni secrete, lăudându-se că e în legătură cu însuși Lucifer.
Riccardo își află destinul, mai exact faptul că va fi ucis de către cel mai apropiat om al său, iar acel om este „primul care-ți va întinde mâna”.
La scurt timp, apare și Amelia cu rugămintea de a primi un leac pentru dragostea ce o poartă unui bărbat, dragoste ce o mistuia. Aceasta era căsătorită cu Renato, iar inima îi aparținea lui Riccardo.
Dragostea lor este una ce nu poate fi împărtășită, fiind unul dintre elementele centrale ale piesei. La acest moment se alătură și Renato, aflând de iubirea celor doi. Acesta decide să își ucidă prietenul.
Deznodământul aduce un moment între cei trei – Renato, Amelia și Riccardo, unde Riccardo, pe moarte, decide să își ierte cel mai bun prieten. În fața acestuia îi spune faptul că iubirea dintre el și Amelia a fost una puternică, dar aceasta i-a fost întotdeauna credincioasă.
Bal mascat va mai avea reprezentații la Opera din București pe 20 aprilie și 7 mai a.c. .