Suntem la curent deja cu tehnologiile care folosesc statii de incarcare wireless pentru a transmite energia la diverse dispozitive, dar ce s-ar intampla daca ne-am putea incarca dispozitivele cu energie electrica provenita din aerul ambiant? Astazi, campurile electromagnetice sunt prezente aproape pretutindeni imprejurul nostru si, desi aproape imperceptibile, ele pot fi folosite ca sursa de energie.
Studentul german Denis Siegel a creat un dispozitiv care face uz de radiatia ambientala de la campurile electromagnetice care inconjoara structurile electrice, cum ar fi centralele electrice, cablurile electrice, iar la o scara mai mica, echipamentele de uz casnic, cum ar fi cuptoarele cu microunde, telefoanele mobile sau cafetierele. In conditii normale, excesul de putere de la un astfel de echipament se „varsa” in mediul inconjurator. Cu dispozitivul Siegel acesti mici curenti pot fi atrasi si depozitati intr-o baterie.
„Sistemul este menit a fi o optiune de acordare a accesului la surse de energie deja existente dar care nu sunt luate in considerare„, a declarat Siegel.
Colectorul electromagnetic este echipat cu un LED care straluceste aunci cand este in imediata apropiere a unui curent electromagnetic. Include, de asemenea, un magnet care permite atasarea sa la un dispozitiv electronic, astfel incat sa poata colecta intr-un mod pasiv incarcatura electrica. Siegel sustine ca, in decurs de o zi, colectorul poate sustrage suficienta energie electrica „gratuita” din mediul ambiant pentru a incarca complet o baterie AA.
Avand in vedere ca dispozitivul Siegel poate genera doar o cantitate mica de sarcina electrica, nu este capabil sa alimenteze dispozitive cu cerinte energetice masive, cum ar fi computere sau telefoane mobile.
Cu toate acestea colectorul ofera posibilitati unice ca si rezerva de energie. De exemplu, mai multe colectoare electromagnetice ar putea fi atasate la cladiri, colectand excesul de energie pe care dispozitivele electronice o „arunca” si redrectionarea ei inapoi la reteaua electrica.
Cu ajutorul colectorului electromagnetic putem spune ca se ilustreaza o alta posibilitate pentru viitorul energiei din surse regenerabile.