Cautarile pe internet realizate prin Google de pe smartphone-urile din Romania reprezinta aproximativ 15% din toate cautarile pe internet de pe mobil.
Acest procent este de cinci ori mai mare decat in 2010 si de doua ori mai mare fata de cifrele inregistrate la mijlocul lui 2012. Cresterea se datoreaza schimbarii comportamentului utilizatorului si numarului mare de smartphone-uri vandute pe piata locala.
„La jumatatea anului trecut aproximativ 7% din totalul cautarilor erau cele generate de pe echipamente mobile. Evolutia este intr-adevar una accelerata si in prezent am ajuns undeva spre aproape 15% din totalul cautarilor de pe mobile. Cresterea de la an la an este in continuare accelerata pe mobile prin comparatie cu cautarile de pe computerele desktop, exact asa cum se intampla si anul trecut. Am ajuns in momentul de fata la un numar de cautari de cinci ori mai mare in 2013 fata de 2010. Practic cifrele vorbesc de la sine”, a afirmat Doina Costache, manager la Google Romania.
Avand in vedere ca vanzarile de smartphone-uri au ajuns la un milion fata de 600.000 in 2011, iar estimarile pentru acest an arata o crestere cu 50% a numarului de smartphone-uri vandute, utilizatorii incep sa cumpere si servicii de date mobile, schimbandu-si comportamentul de cautare a datelor de care sunt interesati.
„Un singur utilizator este conectat in acelasi timp pe mai multe device-uri: el are de exemplu un TV deschis intr-o camera, care merge in background, dar foloseste si smartphone-ul pentru a cauta date suplimentare despre o informatie de la TV. Este oarecum tendinta fireasca a oamenilor astazi: sunt pe drum aproape tot timpul si atunci impulsul este sa scoti telefonul mobil si sa cauti date, sa citesti, sa vezi ce se intampla”, a mentionat Doina Costache.
Aceste date se refera strict la cautarile de pe smartphone, intrucat tabletele sunt mai degraba considerate adevarate computere decat device-uri mobile, fiind trecute la categoria netbook-uri, laptop-uri, desktop-uri. Mai mult, in 2012, rata penetrarii smartphone-urilor in Romania este de 15%, iar la tablete este de 3%, de aceea, spune Diana Costache, trebuie tratate diferit.