CEDO stabilește criteriile pentru inregistrarea cartelelor pre-pay. Ce invatam?

La data de 30.01.2020, CEDO a decis intr-un caz impotriva Germaniei ca nu exista o incalcare a dreptului la viata privata in cazul legii germane de obligare a cetatenilor de inregistrare a datelor personale pentru cartele SIM pre-pay. Daca cititi doar titlul, s-ar putea sa se inteleaga ca CEDO da un “cec in alb”, iar legea romaneasca (care nu este nici pe departe similara – OUG 69/2019) ar trebuie sa fie OK. Povestea este insa mult mai complicata, si doar citirea intregii argumentatii si a contextului ne poate releva ceea ce deja indicam inclusiv in amicus-curiae trimis in noiembrie 2019

Cazul Caracal produce victime și în media: România TV și Antena 1 amendate de CNA

Consiliul Național al Audiovizualuluia a amendat posturile de televiziune România TV și Antena 1 pentru acuzații nefondate aduse în cadrul emisiunilor realizate de cele două televiziuni, referitoare la cazul Caracal. Analizând reclamațiile primite, CNA a monitorizat emisiunile de știri și dezbateri din intervalul 20 septembrie – 21 octombrie 2019, constatând încălcarea dreptului fiecărei persoane la propria imagine, prevăzut în Codul de reglementare a conținutului audiovizual, Amenzi aplicate de CNA Cea mai mare amendă a fost îmcasată de România TV, 25.000 lei, pentru emisiunea „Breaking News” difuzată în data de 18.10.2019, în timp ce Antena 1 a scăpat cu ”doar” 10.000

Industria de turism, influențată radical de tehnologiile mobile

Profesioniștii industrei de turism și călătorii s-au reunit la București în cadrul unui eveniment Amadeus Executive Event. Dezbaterile avute în cadrul acestui eveniment s-au centrat în jurul schimbărilor radicale pe care noile tehnologii le-au adus industriei. În 2018 erau 4 miliarde de utilizatori ai Internetului, dintre aceștia peste 3 miliarde folosind rețelele sociale. În acest context, un lucru important de subliniat este că în influențarea deciziilor luate de utilizatori, prietenii sunt de două ori mai influenți decât celebritățile și factorii de opinie. Tehnologia informației devine o componentă de bază, în toate domeniile industriei, iar adopția se realizează într-un ritm accelerat.

Mobil nelimitat proiect inedit al Telekom si Carrefour Romania

Cum au promis reprezentantii Telekom se extinde proiectul Mobil Nelimitat. Parteneriatul cu Carrefour Romania, ofera romanilor experiente deosebite in timp real. Proiectul extins in reteaua de magazine Carrefour Romania doreste sa aduca mai aproape de clienti cele mai bune si mai rapide servicii de telefonie si in acelasi timp acces la internet nelimitat. Prin acest proiect clientii se pot abona la serviciile Telekom in mai putin de 5 minute. Pasii ce trebuie urmati sunt simplii si rapid de indeplinit. Serviciul este unul inovator, intrucat permite achizitionarea de servicii prin contracte cu perioade nelimitate, astfel beneficiarii nu mai sunt conditionati prin

Modificari privind localizarea terminalelor mobile

Curtea de Justitie  UE a decis ca companiile din domeniul Telecomunicatiilor sa transmita serviciilor de urgenta detalii legate de localizarea terminalelor conectate prin numarul de urgente european 112, chiar daca acestea nu sunt au cartele SIM integrate. Masura a fost luata dupa un lung proces, intentat de rudele unei adolescente de 17 ani  din Lituania care a fost rapita si ucisa, in 2013. Fata contactase numarul de urgenta 112 insa din pricina procedurilor birocratice nu a putut identificata.  Conform asociatiei EENA, numarul de urgenta 112 nu poate fi apelat in opt state ale Uniunii Europene, daca terminalele nu sunt prevazute

Romania, Germania, Italia, Austria si Ungaria au inceput implementarea tehnologiei 5G

Tehnologia 5G de mare viteza va fi disponibila cu 1 ianuarie 2020 in cateva dintre statele membre ale UE. Conform lui Alexandru Petrescu, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, parcursul de implementare se desfasoara conform planului. In cadrul unei conferinte pe teme de securitate, acesta a declarat: ”…autoritatea care are responsabilitatea in ceea ce priveste parcursul licitatiei pentru alocare frecventelor de 5G (Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii – ANCOM, n.r.) a demarat deja procesul de consultare publica chiar pe site-ul institutiei. Parcursul este in desfasurare conform planului pe care noi ni l-am asumat si asteptam ca, pana la

Thales avertizeaza: Hackerii sustinuti sunt cea mai mare amenintare in domeniul securitatii cibernetice

Thales este gruparea franceza care se ocupa cu studii de amploare in domeniul securitatii informatice. Aceasta in colaborare cu una dintre cele mai cunoscute firme producatoare de software antivirus avertizeaza ca cei mai periculosi pirati cibernetici sunt hackeri sustinuti de state. Conform unui raport anual realizat de cele doua companii, din cele 66 de grupari de hackeri confirmate aproximativ 50% ar avea sustinere statala. Gruparile acestea infaptuiesc activitati de ciberspionaj, sabotaj, furt intelectual si chiar contribuie la destabilizarea politica a altor state. Conform aceluiasi raport, restul de 50% dintre hackeri sunt motivati de ideologi, religie, bani.  Gruparile infractionale din Rusia

SIDI Bucharest: prima Școală de iarnă pe tema guvernanței internetului, politicilor digitale și inovării

În perioda 9-13 decembrie 2019, Scoala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) va găzdui ”SIDI Bucharest”, prima Școală de iarnă pe tema guvernanței internetului, politicilor digitale și inovării organizată în România. Organizatorii sunt: Facultatea de Administrație Publică (SNSPA) Internet Corporation for Assigned Names and Numbers Internet Society DiploFoundation South Eastern European Dialogue on Internet Governance. Citește mai multe pe apti.ro Daca ti-a placut articolul, da-l mai departe:

Un minister pentru telecomunicații!

Circulă zvonul că ar putea dispărea ministerul ”telecomunicațiilor” din noul guvern de tranziție, care se va forma în curând. Că PNL, care va forma noul guvern, în dorința de simplificare a aparatului executiv, ar reduce la 15 numărul ministerelor și că printre aceste 15 ministere nu se regăsește și MINISTERUL ”TELECOMUNICAȚIILOR” (astăzi Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale). În locul ministerului telecomunicațiilor ar urma să apară un departament sau agenție într-un minister (ministerul transporturior sau al energiei?) din guvernul de tranziție. Suntem în anul 2019 și se pare că istoria se repeta. Ar fi a doua oară când PNL ar desființa

Ce antivirus ar trebui sa alegi in perioada 2015/2016?

Daca sunteti utilizator de Windows si tineti la datele dvs, atunci ar fi bine sa va informati in privinta suitelor de securitate care tin pasul cu noile tendinte in materie de atacuri cibernetice si virusi, mai ales ca acest an nu a fost unul lipsit de surprize. Astfel, unii antivirusi au fost clasati ceva mai bine decat anul trecut, alte softuri picand aproape de tot la capitolul protectie.

Cine si cum determina daca un antivirus / firewall este performant?

La nivel international exista mai multe organizatii care testeaza programele software de securitate existente pe piata – aici putand numi pe scurt AV‐Comparatives sau Virus Bulletin – insa considerat cel mai de incredere tester independent este Av-Test.

Organizatie independenta cu sediul in Magdeburg, Germania, Av-Test se bucura de cea mai mare incredere in randul testerilor din intreaga lume – nu doar pentru ca acestia detin laboratoare extrem de bine dotate, zeci de specialisti care tin pasul cu dezvoltarea virusilor, ci si pentru ca, in timp, si-au dovedit categoric impartialitatea.

Cum se calculeaza performantele unui antivirus?

In mod evident, vom folosi ca punct de referinta AV-Test. Pentru nemti, un antivirus ideal trebuie sa aiba 18 puncte – acesta fiind maximul de puncte care poate fi obtinut. Se pot obtine cate maxim 6 puncte pentru fiecare dintre cei 3 factori de punctare:

– Nivelul de protectie oferit – se testeaza impotriva virusilor 0-day (aparuti peste noapte) si se incarca o baza de date cu zeci de mii de virusi deja propagati pe internet – totul, pentru a verifica daca softul ii recunoaste.

– Performanta – este foarte important pentru un antivirus sa nu afecteze viteza cu care sunteti obisnuit sa navigati pe internet. Aici se pot pierde cateva puncte, daca antivirusul nu este unul eficient.

– Utilitate – De cate ori vi s-a intamplat ca antivirusul sa va eticheteze un fisier drept virus cand de fapt acesta este 100% curat? Av-Test pune pret mare pe un antivirus care nu ofera “false detection” si sanctioneaza acolo unde este nevoie.

Care sunt antivirusii care au trecut cu bine peste cele 3 sisteme de punctare?

Tinand cont ca cei de la Av-Test au venit in aceasta vara cu rezultate proaspete, putem spune cu certitudine ca avem in fata lista cu cei mai buni (si cei mai slabi) antivirusi pentru urmatoarele 6-12 luni de zile. Astfel:

Bitdefender, Avira si Kaspersky au luat nota 18 (totalul de punte), clasandu-se in topul celor mai buni antivirusi din lume. Pentru teste s-a folosit o plaja de 22,449 de virusi iar acestia nu au avut o problema in a avea rata de detectie de 100%.

Nu putem spune insa acelasi lucru despre Windows Defender care, din cei 22,449 de virusi, a omis sa detecteze 1122 – ceea ce a calificat Microsoft Windows Defender drept cel mai slab antivirus existent pe piata! Windows Defender sta foarte prost si la capitolul “performanta”, reusind sa ia doar 3 din cele 6 puncte. Singurul capitol la care a luat 6/6 a fost cel de utilitate.

Chiar daca nu au luat punctaj maxim la toate cele 3 capitole, nu ne-am putea plange nici de performantele McAfee, Norton, sau Trend Micro – acestea reusind sa obtina 17.5 puncte din totalul de 18.

Ce antivirus ar trebui sa alegem pentru urmatoarele 6-12 luni, pana la urmatoarele teste AV?

Ati vazut cifrele de performanta, de acum depinde de dvs sa va orientati, in functie de pretul fiecarui produs – pentru ca, e drept, nu am discutat deloc de factorul numit pret. Insa cred ca depinde foarte mult cat tineti la datele dvs, nu?

6 Comments

  1. Ciocoiu Răspunde
    • I.M. Răspunde
  2. Andrei Răspunde
    • I.M. Răspunde
  3. George Răspunde
    • I.M. Răspunde

Reply