In cadrul unei conferinte ce a avut loc la Bruxelles la data de 3 decembrie, avand ca tema Directiva europeana privind retinera datelor (Data Retention Directive), reprezentantul organizatiei privind protectia datelor in Europa (EDPS) a solicit at Comisiei argumente solide privind necesitatea mentinerii in vigoare a acestui act normativ.
Peter Hustinx din partea EDPS a subliniat faptul ca retinerea datelor de trafic si localizarea tuturor persoanelor din UE care ut ilizeaza telefonul sau internetul reprezinta o incalcare flagranta a dreptului la viata privata pe care il au toti cetatenii europeni.
Inregistrarea traficului de pe internet si telefon si localizarea tuturor persoanelor
Hustinx a mai adaugat ca Directiva privind retinerea datelor reprezinta instrumentul cel mai invaziv in viata privata a oamenilor adoptat vreodata in intreaga Europa, avand in vedere amploarea acestuia si numarul de persoane afectate.
In Romania, legea a fost declarata neconstitutionala
Romania a transpus in legislatia nationala aceasta directiva in anul 2008. Un an mai tarziu, Legea 298 privind retinerea datelor din retelele de comunicatii a fost declarata neconstitutionala, magistratii Curtii invocand necesitatea pastrarii secretului corespondentei (art. 28 din Constitutia Romaniei).
Scandalul a pornit in urma procesului pe care Comisariatul pentru Societatea Civila (CSC) l-a intentat companiei Orange, Tribunalul Bucuresti care a avut pe rol acest litigiu admitand cererea CSC care a sustinut ca prevederile Legii 298/2008 incalca art. 28 din Constitutie.
Tot in 2009, mai multe organizatii neguvernamentale, printre care Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Asociatia Pro Democratia, Agentia de Monitorizare a Presei, au sesizat Avocatul Poporului in aceasta chestiune.
Buletine cu cip din 2011. Esti de acord ?
Internet mai sigur – britanicii sunt mai atenti cu datele personale
sincer cred ca o sa avem nevoie chiar si de asa ceva, avand in vedere ca multi au profitat pe urma faptului ca nu exista nimic care sa ii impiedice.