A fost descrisa ca un fenomen social, a atras si a modelat o intreaga generatie. A pornit revolutii si a dat jos guverne, a revolutionat social-media. Este acuzata ca vinde informatii personale despre utilizatori companiilor si guvernelor. Este iubita si blamata din diverse motive si a implinit 10 ani.
Cea mai populara retea de socializare, Facebook, are astazi, la un deceniu de la aparitie, 1,23 miliarde de utilizatori – un numar comparabil cu populatia Indiei sau 1/7 din toata populatia lumii. In plus, profiturile din anul 2013 au crescut cu 55% fata de perioada anterioara, fiind in acest moment o afacere de apoape 8 miliarde de dolari.
Creata in 2004 de catre Mark Zuckerberg, ca o retea cu circuit inchis pentru studentii universitatii Harvard, unde puteai contacta persoane apropiate, dar si persoane necunoscute, Facebook s-a deschis treptat catre alte universitati, iar din 2006 a devenit accesibila tuturor.
In Romania exista astazi peste 7 milioane de conturi Facebook, dupa ce in 2010 erau 0.5 milioane de utilizatori, iar la finalul lui 2011 erau aproape 4 milioane de utilizatori.
Companiile au inceput sa se promoveze din ce in ce mai mult pe Facebook, deschizandu-si conturi cu ajutorul carora se pot afla permanent in legatura cu clientii sau potentialii clienti. Incearca sa mentina comunicarea cu acestia prin informatii despre produse, dar si prin jocuri si concursuri cu premii, intr-o goana permanenta dupa un Like.
A fost primita cu bratele deschise in multe tari, dar a fost si interzisa in altele, spre exemplu in Orientul Mijlociu. Multi spun ca “Primavara Araba” din 2011 a pornit pe Facebook. Evenimentele create pe reteaua de socializare ducand in cele din urma la caderea regimurilor lui Mubarack, Gaddafi sau Ben Ali.
Au urmat acuzatii potrivit carora Facebook ar vinde informatii personale ale utilizatorilor sai catre serviciile de securitate ale statelor, dar si catre companii private.
Expertii de la Universitatea din Princeton estimeaza ca in scurt timp reteaua se va demoda iar utilizatorii ei se vor orienta catre alte forme de relationare in urmatorul deceniu. In replica, Facebook a declarat ca, folosind aceleasi metode de cercetare, este foarte posibil ca universitatea din New Jersey sa dispara complet in urmatorii zece ani.
Momentan, reteaua de socializare ramane pe un trend ascendent, cu o crestere de 16% a numarului de utilizatori, fata de anul precedent, iar cu ocazia aniversarii ofera utilizatorilor sai un cadou special: o retrospective personalizata a contului personal:
https://www.facebook.com/lookback