Casa de parfumuri si bijuterii Van Cleef & Arpels a prezentat la Salonul International de Haute Horlogerie de la Geneva un ceas care arata nu doar ora pamantului, ci miscarea planetelor din sistemul nostru solar.
Desi astazi toate aparatele si gadgeturile de buzunar arata si ora, ceasul de mana ramane un accesoriu preferat de multi pentru ca poate aduce un plus de rafinament si eleganta intr-o tinuta.
Dar ceasul Midnight Planetarium nu este doar un ceas si este mai mult decat o bijuterie, este o capodopera de inginerie, design si manufactura, fiind alcatuit din 396 de piese si asamblat in 3 ani de zile.
Aparatul prezentat la Salonul International de la Geneva arata, pe langa ora pamantului, si miscarile in timp real a sase planete din sistemul nostru solar in jurul Soarelui. Aceasta inseamna ca Mercur va face o rotatie completa pe cadranul Soarelui in trei luni, Pamantul intr-un an, iar Saturn in 24 de ani. Ultimele doua planete din sistemul solar au fost excluse deoarece miscarea de revolutie in jurul Soarelui este atat de lenta incat ar fi imperceptibila pe ecranul ceasului (un an pe Uranus este echivalentul a 84 de ani pamanteni, iar un an pe Neptun este egal cu 164 de ani).
Fiecare planeta este reprezentata printr-o piatra semipretioasa in concordanta cu culoarea sa, astfel Mercur este reprezentat de serpentin, Venus de cloromelanita, Pamantul de Turcoaz, Marte de jasp rosu, Jupiter de agata albastra, iar Saturn de sugilit. Pe langa pietrele folosite pentru redarea planetelor, ceasul a fost acoperit cu pietre pretioase mai mici, reprezentand stelele din alte galaxii. Astfel, pretul anuntat o data cu prezentarea ceasului la Geneva – 245 000 euro – nu surprinde pe nimeni.
Ceasul a fost creat de Van Cleef & Arples in colaborare cu producatorul de ceasuri olandez Christiaan van der Klaauw, care are o experienta in fabricarea ceasurilor de mana si de perete de peste 40 de ani.