Un grup largit de oameni de stiinta si cercetatori lucreaza pentru a dezvolta cel mai rapid computer cunoscut de om, care ar functiona asemeni creierului uman.
Proiectul „Human Brain” („Creierul Uman”), care a fost anuntat luni 7 octombrie in cadrul unei conferinte sustinuta in Elvetia, combina capitalul intelectual a 135 de institutii stiintifice si entitati guvernamentale pentru a crea un creier-calculator. Proiectul va costa aproximativ 1,6 miliarde de dolari.
Creierul uman este mai complex decat orice computer existent in acest moment, astfel incat pare aproape fireasca dorinta tehnologiei de a reproduce capacitatile si posibilitatile sale. Computerul in dezvoltare ar fi de 1.000 de ori mai rapid chiar decat cele mai rapide computere pe care le folosim azi.
In primele faze ale proiectului, care este de asteptat sa se desfasoare pe o durata de aproximativ un deceniu, specialistii vor avea ca scop o mai buna intelegere a functiilor creierului uman. In continuare, cercetatorii isi propun sa inteleaga modul in care invatam, credem, vedem si auzim.
In prezent , hardware-ul din interiorul unui computer ajunge la viteze de performanta ale uneia operatiuni de un cvadrilion pe secunda. Dar Henry Markram, directorul de proiectului „Human Brain”, spera sa ajunga la o viteza chiar mai mare .
„Bine-cunoscutii producatori de supercomputere, cum ar fi IBM, Cray, Intel si Bull se angajeaza sa construiasca primele masini extraputernice pana in 2020 „, a declarat Makram pentru Fox News. „Prin urmare, suntem convinsi ca vom avea masinile de care avem nevoie in proiectul nostru.”
Aceste calculatoare incredibil de rapide vor necesita noi forme de memorie si vor stimula oamenii de stiinta pentru a dezvolta tehnici noi de depozitare.
Obiectivul general al proiectului, dupa cum se mentioneaza pe propriul site , este acela „de a pune cap la cap cunostintele noastre in crestere rapida a creierului uman. Simularea creierul uman ofera o activitate intensa a acestuia si ne dezvaluie originea gandurilor si emotiilor noastre.”
Implicatiile ajung dincolo de tehnologie, o astfel de simulare ar putea sa ne ajute sa invatam cum sa vindecam creierul uman, acesta oferindu-ne un model al functiilor sale.
Proiectul este inca in faza de planificare initiala. Creierul este la fel de complex ca si universul, cele trei kilograme de masa contin un numar comparabil de neuroni ca numarul de stele din galaxia Calea Lactee!
Pentru a afla mai multe despre proiect, vizitati HumanBrainProject.eu.
Care sunt gandurile tale cu privire la construirea unui super-calculator ca un creier? Spune-ne asta in comentarii, mai jos.