Cine a vazut Citizenfour sa ridice mana sus, cine nu, sa il vada. It’s a must! Poate ca stii de el si poate chiar l-ai si vazut, dar pentru cine nu a reusit inca sa il vada, o sa spunem noi cateva cuvinte care sa te convinga ca merita toata atentia.
Citizenfour, premiat la Oscar in 2015 ca cel mai bun film documentar, vorbeste despre secretele dezvaluite de catre Edward Snowden, fost consultant al Agenţiei americane pentru Securitate Naţionala (NSA) in legatura cu programele de supraveghere pe care NSA le desfasoara, cat si despre intentia lui de a aduce avertizari lumii intregi. Acesta a publicat zeci de mii de documente secrete.
In cazul in care nu esti familiarizat cu modul in care a ajuns sa fie controversat acest film documentar, citeste aseste cateva informatii pentru a intelege mai bine:
In Ianuarie 2013, regizoarea Laura Poitras a inceput sa primeasca mailuri criptate de la un anonim chiar din interiorul NSA, identificandu-se ca “Citizenfour” (Cetateanulpatru).
In Iunie 2013, Laura impreuna cu jurnalistul Glenn Greenwald si cu veteranul reporter de la The Guardian Ewen MacAskill, calatoresc pana in Hong Kong sa se intalneasca cu cel care avea sa le faca dezvaluiri uluitoare: un tanar de 29 de ani care s-a prezentat ca fiind Edward Snowden.
El acuza NSA ca exploateaza datele personale ale utilizatorilor Google, Facebook, Skype si a altor companii. A facut dezvaluiri cum ca Statele Unite au monitorizat conversatiile telefonice ale mai multor lideri din lume, printre care si cele ale cancelarului german Angela Merkel, iar agentia britanica GCHQ a fost acuzata ca a interceptat milioane de conversatii video.
Citizenfour a facut o audienta miraculoasa in mai putin de 8 zile de la lansare
Spencer Ackerman a scris in The Guardian:
“Filmul Citizenfour are enervanta atmosfera a unui film documentar. Subiectul patrunde in lumea aceasta a supravegherii globale, acest invelis digital atat de raspandit, fara o anume vizibilitate, asa incat scenele filmului se desfasoara in sali de tribunal, camera de audieri si hoteluri. Talentul regizoarei Laura Poitras, fac sa pleci dupa cele 114 minute de film cu starea aceea ca ai gasit cateva raspunsuri la intrebarile tale.”
Citizenfour a primit critici la scara larga. A avut un rating de aprobare de 98% de la Rotten Tomatoes, bazat pe 124 de critici cu un scor final de 8.3/10. Time magazine a evaluat filmul cu 8 in top 10 filme in 2014 si au numit filmul “Cel mai infricosator Halloween”, Vanity Fair l-a evaluat cu 4 in topul lor 10 si Grantland pe locul 3 in top 10. Site-ul de film Fandor a publicat un studiu amplu fata de alte articole si recenzii despre Citizenfour cu informatii actualizate pana pe 25 decembrie 2014. Insa Alex Lyda, fostul analist de informatii din Departamentul de Aparare l-a numit pe Snowden “mai degraba narcissist decat patriot”.
Traseul Laurei Poitras
Laura Poitras si-a luat foarte multe masuri de precautie legate de film. S-a mutat in Germania, la Berlin dupa ce a fost retinuta in mod repetat la controalele de frontiera cand a intrat in SUA.
A facut filmul in Germania dupa ce a zburat acolo direct din Hong Kong. Intreaga filmare este pastrata pe drive-urile criptate care au mai multe niveluri de protectie.
Calculatorul pe care Laura il foloseste pentru citirea documentelor este separat de internet prin sistemul de Securitate air gap.
In Romania, documentarul a fost proiectat in cadrul Festivalului One World Romania, fiind “adoptat” de catre Asociatia pentru Tehnologie si Internet (ApTI).