Află totul despre stocarea în cloud și jocurile video ale viitorului. Informații utile, previziuni și o scurtă istorie a spațiilor de stocat jocuri.
La începuturi, spațiile pe care se stocau jocurile video se rezumau la casete (Atari 2500, Spectrum sau Nitendo 64), carduri de memorie (PS1, PS2) sau dischete de 5 inch și 3 inch. Ulterior, au fost lansat CD-urile, DVD-urile, stick-urile și hard disk-urile externe, ca astăzi stocarea să se facă pe servere. Iar perspectivele de viitor indică utilizarea masivă a mediilor de stocare în cloud.
Astăzi, procentul companiilor care folosesc serviciile cloud au ajuns la 90%. Aplicațiile din Google Play reprezintă doar unul dintre miile de exemple – de la jocurile pe console și până la cele de la un cazinou online – de acum înainte mai toate vor fi stocate în cloud. De ce este mai avantajos un astfel de serviciu de stocare?
Serviciile cloud – hub-uri uriașe pentru stocarea datelor la nivel global
În 2018, piață serviciilor cloud valora aproximativ 1 miliard de dolari, iar previziunile specialiștilor indică o creștere de până la 8 miliarde de dolari până în 2025. Centrele de stocare de date cloud sunt niște conglomerate imobiliare care au un singur scop: să găzduiască serverele cu capacitate uriașă de depozitare a datelor. Practic, utilizatorul închiriază spațiu de stocare extern, la care are acces 24/7, ca și cum ar folosi propriul hardware.
Google Drive, Dropbox, iDrive, Sugar Sync, OneDrive sau iCloud sunt cele mai cunoscute servicii de cloud (Amazon, Google și Microsoft sunt operatorii cei mai prestigioși din domeniu). Utilizatorul primește acces la spații de până la 1 TB, la opțiuni de cloud computing de tip IaaS, SaaS și Paas.
Dincolo de avantajul că tehnologie de cloud le oferă utilizatorilor acces de pe orice tip de platformă și de pe o varietate de terminale (chiar și din generațiile mai vechi, cu configurații minimaliste), stocarea în aceste medii oferă și alte beneficii pentru companiile producătoare de jocuri și utilizatorii finali:
- Acces ultra securizat – spațiul virtual de stocare este mult mai eficient protejat împotriva acțiunilor hack-erilor, sistemele fiind criptate cu diverse tehnologii de ultima generație, inclusiv programe AI santinelă care dispun de algoritmi de detectare a anomaliilor și distrug în timp real orice amenințare.
- Plată doar pentru resursele utilizate – producătorii de jocuri plătesc doar pentru resursele folosite (nivelul traficului de date crește în perioada în care este lansat un nou titlu – este folosit aproximativ 10% din capacitatea serverului, în timp ce 90% nu este accesat). Acest avantaj se adaugă faptului că aceste companii nu mai trebuie să investească bani în medii de stocare portabile pentru jocurile produse.
- Disponibilitate extinsă – jocurile stocate în cloud nu doar că pot fi accesate de pe orice tip de sistem de operare (Windows, iOS, Android sau Mac), ci sunt disponibile la nivel global (distanța fizică este suprimată complet prin intermediul acestor servicii).
- Software-ul nu mai este expus acțiunilor de piratare – mediile fizice de stocare erau foarte vulnerabile la acțiunile de piratare, ceea ce nu se mai întâmplă în cazul jocurilor stocate în cloud. Este un avantaj pe care mare parte dintre producătorii de jocuri video îl consideră esențial pentru a “porta” jocurile în cloud.
- Jocul este disponibil pe orice tip de dispozitiv – jucătorul beneficiază de posibilitatea de a juca jocul sau preferat chiar și atunci când nu este în fața consolei PS5 sau Xbox 360. O poate face la fel de simplu de pe terminalul mobil Android sau iOS, de pe un laptop sau de pe desktop.
- Actualizarea informațiilor în timp real – jucătorul nu mai trebuie să aștepte că producătorul de jocuri să lanseze comunicate de presă pentru a-l informa despre noutățile din joc ori pentru a face actualizări la joc – pur și simplu acestea sunt disponibile instant, de îndată ce jucătorul se loghează în contul său de cloud.
- Multiple jocuri în același loc – nu mai este nevoie să îți achiziționezi jocurile în format fizic (ceea ce înseamnă spațiu real ocupat de mediile de stocare), ci poți să joci direct în cloud jocurile care te interesează.
Serviciile de cloud sunt avantajoase atât pentru creatorii de conținut, cât și pentru utilizatori. Primii nu mai trebuie să investească în producția de hardware și își pot concentra atenția pe realizarea de conținut de calitate, în timp ce beneficiarii jocurilor, jucătorii, dispun de acces instant la conținutul lansat de producători. Mai mult decât atât, îl pot accesa de pe o varietate de dispozitive, ceea ce constituie un beneficiu major.
Având în vedere aceste aspecte, tendința extinderii utilizării serviciilor cloud de către industria de jocuri nu reprezintă doar o oportunitate, ci este și o soluție pentru creșterea nivelului de satisfacție a utilizatorului. Pentru că, la final, acesta este cel mai bun evaluator al unui produs – iar mediile de stocare în cloud dispun de toate caracteristicile pentru a oferi servicii de calitate cu accesibilitate de oriunde din lume.