Comisia Europeana a anuntat ca angajamentele propuse de Google pentru asigurarea liberei concurente pe piata motoarelor de cautare si a publicitatii online sunt acceptabile.
In noiembrie 2010, Bruxelles-ul a deschis o ancheta privind Google, ca urmare a suspiciunii ca gigantul online abuzeaza de pozitia sa dominanta in domeniul cautarii pe internet si ca manipuleaza rezultatele cautarilor de pe platforma sa.
Mai precis, Comisia Europeana s-a declarat ingrijorata cu privire la urmatoarele aspecte: tratamentul favorabil acordat serviciilor Google, care erau prezentate inaintea concurentei, utilizarea continutului original al tertilor in serviciile proprii, conditiile impuse editorilor pentru a limita publicitatea facuta concurentilor companiei americane, clauzele care opreau editorii sa foloseasca acelasi format pentru publicitatea Google si pe motoare de cautare concurente.
Kent Walter, purtatorul de cuvant al companiei americane a precizat ca Google va face schimbari in maniera in care opereaza in Europa si ca se colaboreaza cu oficialii de la Bruxelles pentru rezolvarea problemelor ridicate.
Dupa doua serii de propuneri aduse de americani in cursul anului 2013, declarate nesatisfacatoare de catre Comisia Europeana, Google vine la inceputul acestui an cu noi angajamente prin care urmareste sa rezolve problemele ridicate de oficialii de la Bruxelles. De aceasta data, Joaquin Almunia, vicepresedintele Comisiei si comisarul european pentru concurenta confirma faptul ca noile propuneri pot ajuta mentinerea concurentei in mediul online. Acesta a mai precizat ca nu doreste sa impiedice Google sa-si promoveze serviciile, dar ca misiunea sa este de a proteja drepturile consumatorilor prin garantarea unei concurente libere.
Astfel, potrivit noilor garantii oferite, pe langa serviciile proprii, vor fi propuse in acelasi timp si serviciile a trei concurenti selectionati printr-o metoda obiectiva. Ofertele companiilor concurente urmand a fi prezentate cat mai vizibil pentru consumatori si intr-o maniera asemanatoare cu cea in care Google isi prezinta propriile servicii. De asemenea, furnizorii de continut vor putea decide ca informatiile lor sa nu fie utilizate in site-urile de cautare specializate fara penalizari. Totodata, compania americana s-a angajat sa nu impuna contracte de exclusivitate in acordurile de publicitate.
Cu toate ca propunerile oferite de Google au fost acceptate de Comisie, acestea vor deveni obligatorii din punct de vedere legal numai dupa ce va fi analizat feedback-ul reclamantilor. In cazul in care angajamentele vor fi aprobate, ele vor fi aplicate in Spatiul Economic European pentru 5 ani, iar respectarea lor va fi verificata de catre un organism independent.
In cazul in care nu ar fi venit cu solutii pentru sustinerea unei concurente sanatoase, Google risca o amenda de 4 miliarde de euro si sanctiuni financiare care puteau ajunge la 10% din cifra de afaceri a companiei.