Pentru a treia oară de la deschiderea competiției Google Lunar X în 2007, termenul limită al acesteia a fost extins. Inițial, participanții erau nevoiți să îndeplinească toate obiectivele până la finele anului 2017. Acum însă, noul termen a fost stabilit pentru data de 31 martie 2018.
Concursul organizat de Google oferă premii în valoare de 30 de milioane de dolari. 20 de milioane de dolari revin primei echipe ce reușește să lanseze pe orbită o rachetă și să aselenizeze controlat un rover. În plus, roverele echipelor trebuie să exploreze suprafața lunară de-a lungul a cel puțin 500 de metri. Totodată trebuie să trimită fotografii și clipuri video de înaltă rezoluție, înapoi pe Pământ.
Echipa clasată pe locul doi va primi un premiu de 5 milioane de dolari. Alte 5 milioane de dolari sunt oferite echipelor ce îndeplinesc o serie de obiective.
Înainte de schimbarea termenului limită, echipele trebuiau să-și lanseze rachetele în spațiu până la data de 31 decembrie 2017, pentru a fi eligibile să câștige. Acum, odată cu modificarea regulamentului, participanții trebuie să ducă la bun sfârșit întreaga misiune până la data de 31 martie 2018. Diferența este dată de faptul că data lansării nu mai este un factor luat în considerare.
Cu ultimele schimbări, au fost adăugate și câteva premii suplimentare. Prima echipă care orbitează în jurul lunii cu succes sau încearcă aterizarea pe Lună câștigă Lunar Arrival Milestone, un premiu în valoare de 1,75 milioane de dolari. În plus, echipele care reușesc să aselenizeze un rover cu succes, vor primi premiul Mile Landing Milestone, în valoare de 3 milioane de dolari.
Zeci de concurenți s-au înscris în cadrul competiției, dar dintre ei, au rămas doar cinci echipe. Una dintre echipe este Moon Express, o companie din Statele Unite ale Americii, ce plănuiește exploatarea resurselor de pe satelitul natural al planetei noastre.
Team Indus din India a încheiat un contract de colaborare cu Organizația de Cercetare Spațială din India (Indian Space Research Organization), pentru lansarea pe orbită. O altă echipă, Synergy Moon are o componență internațională, fiind alcătuită din oameni de știință și ingineri din mai multe țări.
Un alt concurent este SpaceIL din Israel, care apelează la o rachetă SpaceX Falcon 9 pentru lansarea pe orbită. Al cincilea concurent este HAKUTO din Japonia, ce a semnat un acord de colaborare cu competitorii Team Indus, în ceea ce privește transportul roverului pe Lună.
Până în prezent au fost oferite premii în valoare de 5,25 milioane de dolari. Prezicerea echipei câștigătoare este însă dificilă, fiind vorba de echipamente foarte sofisticate. Ultimele noutăți pot fi urmărite pe site-ul oficial al competiției https://lunar.xprize.org.
Sursă informații:
Sursă imagini: