A 15-a editie a Conferintei prilejuite de Ziua Comunicatiilor a adus noutati importante atat pentru piata de profil cat si pentru viitorul societatii supertehnologizate de astazi.
Conferinta a reunit reprezentanti ai institutiilor statului, operatorilor, furnizorilor si companiilor suport si a atins subiecte fierbinti cum ar fi nocivitatea radiatiilor emise de echipamentele wireless sau planurile statului in sectorul telecom.
Cele mai importrante aspecte dezbatute in cadrul evenimentului au fost:
- piata IT&C din Romania din perspectiva reglementatorilor – strategii si indicatori;
- proiectul broadband – dezvoltarea unei retele de comunicatii in banda larga la nivel national – intre depasirea deadline-ului si promisiuni;
- trecerea la televiziunea digitala – reluarea proiectului in cateva saptamani;
- vanzarea actiunilor statului la Romtelecom – MCSI asteapta un raspuns de la OTE;
- fuziunea dintre Romtelecom si Cosmote – un plan cu sanse mari de a se intampla;
- extinderea Romtelecom in mediul online;
- extinderea retelei Orange in zonele rurale;
- viitorul wireless vazut de Vodafone;
- solutiile software in telecom si focalizarea pe client;
- energia si telecomunicatiile – interdependenta si infrastructuri critice prezentate de Transelectrica;
- expansiunea in regiune a serviciilor RCS & RDS;
- adaptarea furnizorilor de echipamente si colutii la provocarile tehnologice – web-ul si comunicatiile wireless – idei, propuneri si relatari;
- sisteme de monitorizare si conexe, necesare statului roman in perspectiva aderarii la spatiul Schengen;
- reformele corporative din perspectiva Ernst&Young;
- lipsa comunicarii cu societatea civila – in cazul comunicatiilor pentru situatii de urgenta;
- nocivitatea radiatiilor emise de echipamentele wireless – intre exagerare si realitate.
Aflat intr-o forma de zile mari, domnul Eugen Preotu, principala persoana care a contribuit la organizarea evenimentului, a condus dezbaterile „cu o mana de fier”, punand punctul pe i in anumite chestiuni care altfel ar fi ramas fie plictisitoare fie frustrante datorita limbajului de lemn pe care-l regasim deseori intr-o intalnire de specialisti.
Nici binecunoscutul analist Nicolae Oaca nu s-a lasat mai prejos, punctand anumite aspecte foarte importante pentru strategia telecomunicatiilor din tara noastra.
Printre participantii la aceasta conferinta s-au numarat ministrul Valerian Vreme, Eduard Lovin (ANCOM), Ovidiu Ghiman (Romtelecom), Madalina Suceveanu (Orange), Babak Fouladi (Vodafone), Valentin Popoviciu (RCS & RDS), Dan Mihaescu (GTS Telecom), Sorin Mindrutescu (Oracle), Rudolf Koertvelyessy (Romkatel/Kathrein), Radu Enache (HP), Cornelia Bumbacea (Ernst&Young) etc.
Conferinta a fost insotita de o expozitie la care au participat ZTE, Huawei, HP, Evolio, Sony, Panasonic, Rohde&Schwarz Topex.
vad ca au fost multe subiecte interesante dezbatute