Consiliul Concurentei recomanda Consiliului National al Audiovizualului (CNA) sa modifice legislatia in ceea ce priveste principiul “must-carry”, pentru ca acesta sa fie aplicat pe baza de” neutralitate tehnologica”, indiferent de modul in care programele sunt retransmise: prin cablu sau prin satelit DTH (Direct –to – Home).
Potrivit recomandarii formulate, statutul de must-carry trebuie acordat canalelor al caror continut are character de interes general (canale publice, servicii de televiziune a caror obligativitate de retransmitere este stabilita prin acorduri internationale printer semnatarii carora se numara si Romania).
In documentul emis se stipuleaza ca pentru canalele private, acordarea acestui statut depinde de indeplinirea cumulativa criteriilor: atingerea obiectivului de interes general (canale culturale sau informative) si cote de audienta adecvate (respectiv clasarea in primele 25 de locuri). Prin urmare, numarul canalelor de televiziune care beneficiaza de acest regim ar trebui redus si acordat in urma unei proceduri competitive.
Aceste masuri vor asigura respectarea transparenta a criteriilor predefinite si stipulatein caietul de sarcini, de catre toti radiodifuzorii interesati de obtinerea statutului de must-carry.
Recomandarile facute de Consiliul Concurentei vin ca urmare a Deciziei nr. 72 a Consiliului National al Audiovizualului, care prevede ca lista must-carry nu este aplicabila distribuitorilor de servicii de programe care utilizeaza retele publice cu acces prin satelit de tip DTH.
Principiul “must-carry” este reglementat in art. 82 din Legea Audiovizualului si stipuleaza ca „Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin retele de comunicatii electronice, cu exceptia celor care utilizeaza exclusiv spectrul radio, are obligatia sa includa in oferta sa serviciile de programe ale Societatii Romane de Televiziune destinate publicului din Romania, precum si alte servicii de programe, libere la retransmisie si fara conditionari tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privati, aflati sub jurisdictia Romaniei, in limita a 25% din numarul total de servicii de programe distribuite prin reteaua respectiva, precum si serviciile de televiziune a caror obligativitate de retransmitere este stabilita prin acorduri internationale la care Romania este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privati este ordinea descrescatoare a indicelui anual de audienta.”