Cei mai multi parinti sunt ingrijorati de activitatea online a copiilor lor din punct de vedere al continutului si al oamenilor cu care interactioneaza.
Sunt copiii victima intimidarilor sau au minorii acces la materiale nepotrivite varstei lor? Cea mai importanta problema nu consta neaparat in ceea ce fac copiii pe internet, ci mai degraba cum le influenteaza aceasta interactiune activitatea creierului.
Rezultatele stiintifice arata ca, pe langa continutul scris si navigarea pe internet, viata digitala a copiilor ii transforma in fiinte diferite de noi si nu neaparat in sensul bun.
Un raport de anul trecut arata ca in medie, copiii intre 8 si 18 ani petrec 7 ore si 38 de minute pe zi utilizand retele sociale. Multi dintre noi am putea crede ca cei care au petrecut cel mai mult timp cu distractiile pe internet sunt experti in multitask ing.
Studiile arata altfel: atunci cand informatii exterioare sunt prezentate, participantii care utilizau o multime de aplicatii media in acelasi timp au gresit mai des raspunsurile la un test decat cei care nu sunt prea pr insi de multe aplicatii media.
Distragerea atentiei continue de catre internet afecteaza nu numai calitatea procesului de invatare dar si modalitatea prin care creierul asimileaza informatiile noi. In 2006, oamenii de stiinta de la UCLA au aratat ca cei ce fac mai multe lucruri deodata pe internet si cei care invata concentrati pe o singura activitate utilizeaza diferite parti ale creierului cand invata acelasi lucru.
Unii cercetatori au afirmat ca de fapt social media prim este acuzatii nedrepte si ca adevarata problema este atitudine a hiperprotectiva a parintilor. “Tot timpul copiii imi spun ca ar prefera sa se intalneasca unii cu altii in persoana, dar apoi enumera toate motivele pentru care acest lucru devine aproape imposibil cum ar fi programul supraincarcat al after-schoolului si fricile parintilor de a-si lasa copiii singuri pe strazi” afirma Donah Boyd, un asistent preparator la Centrul Internet si Societate din cadrul Harvard.
O masura pentru a ameliora aceste efecte nocive este de a limita programul copiilor de interactiune cu retelele sociale si cu aparatele electronice intrucat studiile arata ca minorii se odihnesc mult mai greu daca sunt inconjurati si intrerupti de tot felul de semnale electronice cum ar fi alarmele sau buzz-urile si se simt obositi a doua zi.
eu intre varstele alea ma jucam pe-afara! offf ce frumos era, prea multe retele sociale nu fac bine la sanatatea copiilor!
uaii nu…va rog frumos oamenilor din intreaga lume nu invatati copii asa prostii
Eu dacă aș fi părinte, aș evita să dau acces copilului la Internet înainte de 7 ani. Și și după vârsta respectivă cu acces restricționat de timp. Și în niciun caz lăsat nesupravegheat complet.
Trebuie restrictionata prezenta in fata calculatorului in functie de varsta copilului. Interenetul si jocurile creeaza dependenta de caculator.