Trebuie sa recunoastem, tehnologia a simplificat mult vietile noastre. Acum ne aflam cu totii, in fiecare zi, doar la un click distanta de a inceta sa mai fim. (Ionut Popa)
Tehnologia are partile ei atat bune, cat si mai putin bune. Trebuie sa recunoastem ca evolutia tehnologiei ne-a simplificat mult viata, ne-a ajutat sa rezolvam lucrurile mult mai rapid si ne-a dat o viziune noua asupra viitorului.
Partea mai putin placuta este ca tot mai multi parinti isi “abandoneaza” copiii in fata a tot felul de gadgeturi: telefoane, tablete, console etc. si isi petrec din ce in ce mai putin timp in preajma acestora. E adevarat, copiii au o inteligenta uimitoare si se descurca chiar mai bine ca un adult cu noile gadgeturi, insa sunt lucruri care nu pot echivala si chiar nici cumpara timpul pe care l-ar putea petrece cu parintii.
Iti petreci o mare parte din viata pe retelele de socializare, iti faci cumparaturile online si vorbesti cu prietenii si familia la telefon. Datorita noii tehnologii suntem in contact cu toata lumea, insa si uitam cum arata pentru ca nu avem timp sa ne mai vedem.
Asa cum se spune ca “tutunul dauneaza grav sanatatii”, consider ca se aplica si in cazul tehnologiei, cum ca “tehnologia poate dauna grav sanatatii, vietii de familie, de cuplu, daca nu stim cat si cum sa o folosim”.
Putem folosi tot felul de aparate pentru a ne usura viata, munca, insa, niciodata tehnologia nu va putea substitui sensibilitatea omului.
Ni se dau unelte si noi suntem singurii raspunzatori de cat de mult le vom folosi, in beneficiul sau in detrimentul nostru.
Sunt parinti care se plang ca nu stiu ce sa mai faca cu copiii lor care au devenit dependenti de tot felul de gadgeturi. Suntem de acord, trebuie sa ne adaptam vremurilor, dar sa nu ne adaptam sufletele si vietile noii tehnologii. Sa luam doar cat avem nevoie din tot ce ni se da si sa incercam sa nu ne irosim timpul si asa scurt, instrainandu-ne tot mai mult de noi, de cei dragi.
In loc sa dai cuiva Add pe Facebook, mai bine ti-ai da TIE
Sunt de accord cu ceea ce afirma Max Frisch, cum ca: “Tehnologia este un mod de a organiza Universul astfel incat omul sa nu fie nevoit sa-l experimenteze.“
Cel mai recent stiudiu, realizat in 2013 de catre cei de la Technology and Learning Magazine, a domonstrat ca tehnologia are totusi un impact pozitiv asupra copiilor inca de la gradinita. Cercetatorii au demonstrat ca elevii care au acces la computere devin mai concentrati la ceea ce fac si ca pot sa asimileze informatiile mult mai repede.
S-a mai demonstrat si faptul ca micutii pasionati de jocuri sunt mult mai atenti la detalii fata de alti copii care nu se joaca, si au un nivel de coordonare mana-ochi mult mai bun, fiind in stare sa creeze strategii.
Aleg sa nu fiu de acord cu acesti cercetatori, aleg sa nu imi las copiii mai mult decat este cazul folosind aceste gadgeturi, aleg sa ii las se se joace cu alti copii, sa descopere natura, sa se redescopere, aleg alte modalitati pentru coordonarea mana-ochi mult mai eficiente pentru ei in care sa fie implicata si inima. Trebuie sa fie o legatura intre toate partile corpului. Daca ii lasam sa foloseasca prea mult aceste gadgeturi ii indepartam treptat de inimile lor si isi indreapta atentia mai mult catre minte.
Descarcam jocuri si uitam sa mai ”descarcam” timp, ascultam muzica pe YouTube si uitam sa mai ascultam de inimile noastre, putem cumpara telefoane, dar nu si iubire. Ne-am attached de telefoane, computere si tablete si avem nevoie de internet ca sa ne conectam la exterior, in loc sa ne conectam intern, cu noi insine. Cautam tot felul de surse in fara, cand adevarata sursa este chiar in noi.