Culorile alese pentru un website au un impact foarte mare asupra vizitatorilor si le pot schimba, in bine, sau in rau, interesul, dispozitia si starea de spirit. Daca dorim sa transformam vizitatorii in clienti, atunci trebuie sa avem in vedere si acest aspect!
Cum alegem culorile unui site?
Cu toate ca nu este o stiinta exacta, s-a dovedit faptul ca o culoare poate starni incredere, putere, calm, dezvoltare, intelegere iar lista continua. Iata, pe scurt, ce efect poate avea fiecare culoare:
Verde – Principala analogie cu verdele este natura si armonia. De asemenea, daca doriti sa inspirati prospetime, calm si intelegere, alegeti culoarea verde.
Rosu – O culoare care inspira foarte multa forta, putere si determinare. De asemenea, daca doriti sa emanati pasiune, alegeti cu cea mai mare siguranta culoarea rosie.
Galben – Aceasta culoare este folosita de persoanele si organizatiile pacifiste si este ideala pentru momentele in care doriti sa exprimati caldura, siguranta si energie.
Albastru – Foarte des intalnita in randul companiilor, culoarea albastra intareste ideea de incredere, profesionalism si devotament.
Portocaliu – Specific siturilor care se adreseaza copiilor, portocaliul este culoarea care emana joaca, zburdalnicie, entuziasm si chiar creativitate.
Alb – O culoare aplicata de multe ori pe bloguri, care inspira inocenta, simplitate si chiar tinerete. Se potriveste mai mult persoanelor fizice si mai putin companiilor.
Negru – Pentru negru, principalele doua cuvinte cheie sunt seriozitate si formalitate.
Cateva reguli pe care trebuie sa le respectam dupa ce alegem culorile potrivite
– Culoarea textului (in general a continutului) nu trebuie sa fie asemanatoare celei a background-ului folosit. Imaginati-va ce-ar fi un background albastru cu un text de culoare albastra! Un dezastru – pentru ca textul trebuie sa se afle in contrast fata de background pentru a fi lizibil.
– Nu folositi culori obositoare ochiului sau care pot fi citite greu. Chiar daca pe monitorul dvs pare clar pentru moment, trebuie sa va ganditi ca la o lumina mai puternica cititorul ar putea avea dificultati in a citi textul respectiv. Spre exemplu, se mai obisnuieste aplicarea unui text gri pe fundal negru – o mare greseala!
– Este interzisa combinatia culoare text deschisa – background deschis, sau culoare text inchisa – background inchis.
– Indiferent de alegerea facuta, trebuie sa va asigurati ca elementele call to action ies in evidenta! (acele elemente care incita vizitatorul la o anumita actiune).
Acestea ar fi, foarte pe scurt, cateva reguli de “bun-simt”, insa o companie specializata in web design cunoaste exact ce culori ar trebui sa aiba fiecare element al sitului dvs si va recomandam sa contactati profesionisti pentru aceasta treaba.