Cloud – mediul ideal de stocare al jocurilor video ale viitorului?

Află totul despre stocarea în cloud și jocurile video ale viitorului. Informații utile, previziuni și o scurtă istorie a spațiilor de stocat jocuri. La începuturi, spațiile pe care se stocau jocurile video se rezumau la casete (Atari 2500, Spectrum sau Nitendo 64), carduri de memorie (PS1, PS2) sau dischete de 5 inch și 3 inch. Ulterior, au fost lansat CD-urile, DVD-urile, stick-urile și hard disk-urile externe, ca astăzi stocarea să se facă pe servere. Iar perspectivele de viitor indică utilizarea masivă a mediilor de stocare în cloud. Astăzi, procentul companiilor care folosesc serviciile cloud au ajuns la 90%. Aplicațiile din

Patronul Canal 33, Alexandru Răducanu, va intra în Cartea Recordurilor cu cel mai lung talk show din lume: 72 ore și 18 minute!

Cel mai lung talk show de televiziune din lume a avut loc în România! Timp de mai bine de 72 de ore, patronul Canal 33, Alexandru Răducanu, a moderat fără întrerupere un talk show în care au fost invitate aproape 100 de personalități din economie, cultură, antreprenoriat, politică, jurnalism, sport, dezvoltare personală, spiritualitate. Performanța omului de televiziune Alexandru Răducanu reprezintă, de departe, cel mai important eveniment TV din România din ultima perioadă. Emisiunea-eveniment a început sâmbătă 14 martie ora 8 și s-a încheiat trei zile mai tîrziu, marți 17 martie, la câteva minute după ora 8. Încheierea cu succes a

”Les miserables” de Ladj Ly – un apel la trezire

Revelația incontestabilă a festivalului Cannes 2019 și reprezentant al Franței în competiția oficială a Oscarurilor din acest an la categoria ”Cel mai bun film străin”, filmul de debut al lui Ladj Ly, ”Les miserables”, este mai întâi de toate purtătorul unui mesaj social și umanist. Filmul este construit în jurul indemnului la unitate, asumare și responsabilizare într-o lume din ce în ce mai corodata de tensiuni și conflicte.  ‘‘Je fais appel à votre esprit d’équipe. La cohésion. Sans cohésion, pas d’équipe. Et sans équipe, on est seuls.” (‘‘ Fac apel la spiritul vostru de echipa, la coeziune. Căci fără coeziune

Tipuri de fraude cu cartele SIM

Cum se fură în zilele noastre? Prin mecanisme multiple: prin diverse mecanisme informatice, prin şantaj online, prin alte metode îndelung uzitate în societatea românească.   Pot fi fraudaţi nu numai clienţii finali ci şi firmele de telefonie sau firmele care furnizează diverse servicii de conţinut. Cum? Fiind şi primul şi ultimul pe lanţul de distribuţie. Presupunem că un client oarecare îşi cumpără o cartelă SIM. Îi schimbă planul tarifar de la cartelă la abonament şi începe să trimită SMS-uri cu suprataxă. Sau apelează numere cu  suprataxă (SVA). Numerele cu suprataxa sunt deschise pentru diverse tipuri de conţinut, cu diverşi furnizori.

CEDO stabilește criteriile pentru inregistrarea cartelelor pre-pay. Ce invatam?

La data de 30.01.2020, CEDO a decis intr-un caz impotriva Germaniei ca nu exista o incalcare a dreptului la viata privata in cazul legii germane de obligare a cetatenilor de inregistrare a datelor personale pentru cartele SIM pre-pay. Daca cititi doar titlul, s-ar putea sa se inteleaga ca CEDO da un “cec in alb”, iar legea romaneasca (care nu este nici pe departe similara – OUG 69/2019) ar trebuie sa fie OK. Povestea este insa mult mai complicata, si doar citirea intregii argumentatii si a contextului ne poate releva ceea ce deja indicam inclusiv in amicus-curiae trimis in noiembrie 2019

Cazul Caracal produce victime și în media: România TV și Antena 1 amendate de CNA

Consiliul Național al Audiovizualuluia a amendat posturile de televiziune România TV și Antena 1 pentru acuzații nefondate aduse în cadrul emisiunilor realizate de cele două televiziuni, referitoare la cazul Caracal. Analizând reclamațiile primite, CNA a monitorizat emisiunile de știri și dezbateri din intervalul 20 septembrie – 21 octombrie 2019, constatând încălcarea dreptului fiecărei persoane la propria imagine, prevăzut în Codul de reglementare a conținutului audiovizual, Amenzi aplicate de CNA Cea mai mare amendă a fost îmcasată de România TV, 25.000 lei, pentru emisiunea „Breaking News” difuzată în data de 18.10.2019, în timp ce Antena 1 a scăpat cu ”doar” 10.000

Industria de turism, influențată radical de tehnologiile mobile

Profesioniștii industrei de turism și călătorii s-au reunit la București în cadrul unui eveniment Amadeus Executive Event. Dezbaterile avute în cadrul acestui eveniment s-au centrat în jurul schimbărilor radicale pe care noile tehnologii le-au adus industriei. În 2018 erau 4 miliarde de utilizatori ai Internetului, dintre aceștia peste 3 miliarde folosind rețelele sociale. În acest context, un lucru important de subliniat este că în influențarea deciziilor luate de utilizatori, prietenii sunt de două ori mai influenți decât celebritățile și factorii de opinie. Tehnologia informației devine o componentă de bază, în toate domeniile industriei, iar adopția se realizează într-un ritm accelerat.

Mobil nelimitat proiect inedit al Telekom si Carrefour Romania

Cum au promis reprezentantii Telekom se extinde proiectul Mobil Nelimitat. Parteneriatul cu Carrefour Romania, ofera romanilor experiente deosebite in timp real. Proiectul extins in reteaua de magazine Carrefour Romania doreste sa aduca mai aproape de clienti cele mai bune si mai rapide servicii de telefonie si in acelasi timp acces la internet nelimitat. Prin acest proiect clientii se pot abona la serviciile Telekom in mai putin de 5 minute. Pasii ce trebuie urmati sunt simplii si rapid de indeplinit. Serviciul este unul inovator, intrucat permite achizitionarea de servicii prin contracte cu perioade nelimitate, astfel beneficiarii nu mai sunt conditionati prin

Modificari privind localizarea terminalelor mobile

Curtea de Justitie  UE a decis ca companiile din domeniul Telecomunicatiilor sa transmita serviciilor de urgenta detalii legate de localizarea terminalelor conectate prin numarul de urgente european 112, chiar daca acestea nu sunt au cartele SIM integrate. Masura a fost luata dupa un lung proces, intentat de rudele unei adolescente de 17 ani  din Lituania care a fost rapita si ucisa, in 2013. Fata contactase numarul de urgenta 112 insa din pricina procedurilor birocratice nu a putut identificata.  Conform asociatiei EENA, numarul de urgenta 112 nu poate fi apelat in opt state ale Uniunii Europene, daca terminalele nu sunt prevazute

Cum sa ne pastram sanatatea mentala in epoca supertehnologiei unde scrisul de mana si citititul cartilor aproape au disparut

Vom vorbi astazi despre scris, despre carti si despre teatru. Poate parea ciudat un asemenea subiect intr-o rubrica de tehnologie, dar veti vedea mai tarziu care au fost motivele acestei alegeri.

Daca sunteti ca mine, probabil ca v-ati petrecut ultimii 20 ani in fata unui computer scriind la tastatura mai degraba decat scriind de mana. Prin urmare v-ati pierdut indemanarea, iar scrisul dumneavoastra de mana arata in cel mai bun caz ca al unui scolar de clasa a 2-a. Si asta nu e bine deloc pentru sanatatea dumneavoastra mentala.

In America, copiii nu mai invata scrisul de mana

Studii medicale au aratat ca scrierea de mana este unul din cele mai bune exercitii care ne mentin creierul sanatos si previn maladia Alzheimer, atat de des intalnita, din pacate.

In plus scrierea de mana ne ajuta sa ne concentram mai bine asupra a ceea ce dorim sa concepem, fie ca este vorba de un plan de afaceri sau un eseu.

Deja s-a demonstrat ca in fata computerului este foarte usor sa-ti fie distrasa atentia, mai ales prin email si Internet.

Perioada de timp in care ne putem concentra atentia asupra unei sarcini a scazut dramatic in ultimul deceniu de la 20 la aproximativ 5 minute.

Un alt motiv pentru care ar trebui sa reincepem sa scriem de mana este faptul ca ne stimuleaza creativitatea. Mai multe universitati americane au confirmat ca studentii care isi scriu eseurile de mana nu numai ca se prezinta cu lucrari mai lungi, dar si mai bune.

Merita mentionat si ca multi dintre scriitorii contemporani, cum ar fi Stephen King sau JK Rowling, autoarea cartilor cu Harry Potter, scriu numai cu stiloul.

In sfarsit, scrierea de mana stimuleaza sistemul activator ascendent din creier, ceea ne ne permite sa invatam mai bine. Nu suntem niciodata prea batrani ca sa invatam o limba noua, de exemplu. Mai ales daca vrem sa ne mentinem sanatatea mentala.

Dar de ce am adus in discutie acest subiect intr-o rubrica de gadgeturi? Foarte simplu, pentru ca daca nu ne e la indemana sa scriem cu stiloul pe hartie, este in schimb mai usor sa folosim o tableta si un stilus. Mai ales ca am intrat deja in ceea ce se numeste era post computer, in conditiile in care vanzarile de tablete au depasit computerele.

Si pentru ca tot vorbeam de modalitati de a pastra creierul sanatos, va sfatuiesc sa reduceti din timpul petrecut in fata televizorului sau a computerului pentru a va apleca mai mult asupra cartilor.

Iar daca vi se pare mai comod si mai modern, puteti sa va achizitionati un cititor de carti electronice sau e-reader, cum este numit in engleza.

Cu toate ca e-readerul ne va rapi senzatia rasfoirii unei carti si mirosul de cerneala, ar putea fi si o alegere interesanta.

Gadgeturi cu cerneala electronica

Este vorba de un dispozitiv care foloseste cerneala electronica, asa numita e-ink pentru a afisa litere pe un ecran alb-negru. Pentru a va face o idee despre cum lucreaza cerneala electronica, imaginati-va o minge transparenta in care se afla pilitura de fier. Cu ajutorul unor electromagneti putem face ca pilitura de fier sa se lipeasca de anumite zone ale peretilor acestei sfere. Fiecare bila reprezinta o litera dintr-un cuvant intr-un text.

Primul cititor de carti electronice aparut a fost Kindle, lansat pe piata acum 5 ani si aflat in continuare pe primul loc al vanzarilor. Dupa acesta au urmat Nook, Kobo, Sony si iRiver.

Dar de ce nu am citi carti de pe tableta sau computer?

In primul rand pentru ca ecranul de e-reader nu oboseste ochii. In plus textul este mai clar si mai detaliat, reflecta lumina precum hartia obisnuita, eliminand reflexiile intalnite in cazul ecranelor LCD ale tabletelor sau telefoanelor mobile. Un alt avantaj este ca putem mari sau micsora textul in functie de preferinte.

Cerneala electronica nu necesita electricitate pentru a mentine o pagina de text pe ecran. Ceea ce inseamna ca puteti citi pana la 2 luni la o singura incarcare.  Consumul energetic redus mai inseamna si faptul ca e-readerele nu se incalzesc precum un laptop ceea ce contribuie la un citit confortabil si indelungat.

In sfarsit, conform expertilor, citirea textelor afisate pe ecranele LCD clasice inainte de culcare influenteaza negativ somnul, in timp ce ecranul cu cerneala electronica nu oboseste ochii si poate fi folosit inainte de dormit fara probleme.

Avem destule carti electronice de citit?

In prezent exista peste 2.5 milioane de carti electronice disponibile gratuit sau contra cost. Un singur e-reader poate stoca pana la 3500 de carti si nu are decat 200 grame, ceea ce il face ideal pentru studiu si calatorii.

Kindle care este produs de Amazon ofera Internet gratuit in peste 100 de tari inclusiv Australia si Romania, ceea ce va va permite sa descarcati carti sau sa navigati pe Internet de oriunde.

Majoritatea e-reader-elor dispun de dictionar integrat, iar daca nu cunoasteti semnificatia unui cuvant dintr-o carte, dictionarul va va da pe loc raspunsul. Iar cu Kindle, cautarea intr-o carte, intr-o librarie sau pe o pagina WEB este extrem de simpla si rapida. Pur si simplu scrii fraza sau cuvantul pe care doresti sa il gasesti, iar Kindle iti afiseaza toate rezultatele.

Un alt beneficiu este ca puteti citi nu doar carti, dar si documente in format PDF, DOC sau text. Sau va puteti abona la ziare si reviste. In plus, orice e-reader este si MP3 player, deci va permite sa ascultati muzica in timp ce cititi, fie la casti, fie la difuzoarele incorporate. Mai mult decat atat, ereaderul de la Amazon poate transforma orice text intr-o carte audio pe care v-o poate citi in limba engleza.

Cat costa un asemenea ereader?

Preturile variaza in functie de model si marca, fiind intre 70 si 180 de dolari*.

In sfarsit, pentru binele creierului dumneavoastra, daca nici scrierea de mana, nici cartile nu vi se par destul de comode, va mai dau un sfat.

In loc sa ascultati muzica in masina, in tren sau in autobuz, puteti asculta podcasturi, carti audio sau piese de teatru radiofonic. Daca petreceti in fiecare zi cel putin o ora in trafic, aceasta inseamna ca in 10 ani veti pierde 2600 ore, ca si cum timp de 108 zile nu ati face altceva decat sa ascultati ultimele hituri 24 ore din 24.

Daca insa vreti sa transformati aceasta comoara de timp in ceva util, puteti sa invatati o limba straina sau istoria artei sau asculta carti audio.

Pentru aceasta, este suficient sa cumparati un modulator FM, numit FM transmitter in engleza, de pe Internet sau de la orice magazin de electronice si cuplati-l la telefonul dumneavoastra mobil. Modulatorul joaca rolul unui mini emitator radio al carui semnal va fi receptionat de radioul masinii si transmis in difuzoare.

Dupa care, descarcati pe telefonul dumneavoastra o aplicatie gratuita care sa va permite ascultarea de podcasturi si gata.

Ce este un podcast?

Podcastul nu este altceva decat un jurnal sau un ziar care se poate asculta. Toate podcasturile sunt gratuite si asa cum am mai spus, cu ajutorul lor puteti invata o limba straina, va puteti perfectiona cunostintele de istorie, afaceri sau arta.

Si daca nu aveti chef nici de lectii, intrati pe websiteul www.eteatru.ro de pe orice telefon sau computer conectat la Internet. Acolo puteti asculta non stop, in masina sau acasa, mii si mii de piese de teatru radiofonic, in limba romana, interpretate de cei mai mari maestri ai scenei romanesti.

Incercati oricare din metodele despre care am vorbit aici pentru un creier sanatos si sa ne auzim cu bine data viitoare!

*preturile sunt valabile pentru piata din Australia

Acest articol reprezinta transcript-ul emisiunii “Tehnologie pentru fiecare” difuzata de postul de radio SBS Australia (editia din 28.01.2013). Adaptarea apartine ITCmedia. Puteti asculta emisiunea integral pe prima pagina a site-ului nostru.

Reply