Utilizatorii de smartphone Android au acum la dispozitie cateva sfaturi de bun simt pentru a-si proteja telefonul de eventuale furturi de informatii importante.
Este foarte necesar sa citesti cu atentie aceste recomandari, avand in vedere ca unii dezvoltatori de aplicatii sustin ca ar sti cum sa aiba acces la informatiile de pe smartphone-ul tau in mai putin de 60 de secunde!
Iata ce ne recomanda Loredana Botezatu, reprezentanta BitDefender, una dintre cele mai prestigioase companii care se lupta cu virusii si atacurile informatice.
- ? Nu pierdeti din vedere niciodata smartphone-ul atunci cand sunteti in public.
- ? Fiti atent la cum va este utilizat telefonul in cazul in care il imprumutati.
- ? Instalati un anti-virus pe smartphone.
- ? Nu pastrati informatii de job in telefon decat daca sunt criptate.
Aceste recomandari vin in urma unor cercetari asupra virusilor informatici realizate de BitDefender, in urma carora au fost descoperite instrumentele care pot goli de informatii un smartphone in mai putin de un minut!
Atunci cand o aplicatie este instalata pe telefonul victimei, aceasta poate fi activata la comanda de catre un infractor cyber. Odata activat, trimite de la distant un cod catre telefonul respectiv si astfel uploadeaza contactele, mesajele, apelurile recente si istoria paginilor vizitate din browser catre spatiul dezvoltatorului in Android Cloud, fara ca posesorul telefonului sa-si poata da seama. Dupa ce s-au copiat, aplicatiile se dezinstaleaza automat astfel incat orice sansa de a fi descoperite este indepartata.
Pentru a obtine datele furate prin aceasta modalitate dintr-un smartphone, cyberinfractorul trebuie doar sa mearga la locatia dezvoltatorului de cloud, introduce parola generata de copia aplicatiei si pentru numai 5$ poate downloada toate datele golite de catre softul sinistru.
In mod oarecum ironic, dezvoltatorul a facut un anunt pe propriul site prin care informa utilizatorii acestor aplicatii ca daca nu platesc pentru datele pe care le-au furat in termen de 24 de ore de la furt, toata informatia va fi stearsa de pe site din respect si motive de securitate. Botezatu afirma totusi ca aceste informatii nu sunt de luat in seama.
Ultimul atac asupra telefoanelor Android intareste ideea ca acest sistem de o perare este cel mai atacat de pe planeta, procentul ridicandu-se la 76 in comparatie cu un trimestru in urma.
Unul dintre malware este foarte inteligent. De exemplu, o aplicatie numita Soundminer asculta conversatia de pe un telefon Android si este capabila sa recunoasca un cont de credit mentionat in conversatie. Dupa identifi carea numarului de cont, se furiseaza din conversatia care a fost inregistrata si il trimite la un infractor web.
Daca aceste randuri ii fac pe doritorii de telefoane Android sa ezite inainte de a cumpara un smartphone cu acest sistem de operare, trebuie sa spunem ca pe de alta parte sunt multi cei care spun ca beneficiile si calitatea unui telefon cu Android cantaresc mai mult decat a altor sisteme de operare cu o deschidere mai mica si cu o mai mica vulnerabilitate la atacuri informatice.
„Atacuri sunt peste tot” afirma JR Raphael in PC World. „raspunsul nu este sa-i blocam pe oameni ci doar sa ne luam masuri de precautie de baza”.
„Odata cu libertatea de a alege vine si o mare responsabilitate – si fie ca vorbim de web, fie de smartphone-uri, compromisul este facut”.
am 3 telefoane din care 1 pe Android. Merci pt sfaturi 🙂
cred ca e mai mult reclama la antivirus 😀