Tehnologia avanseaza tot mai mult pe zi ce trece. Anual, fiecare producator de echipamente IT lanseaza pe piata cel putin un model nou de telefon, tableta sau laptop, care aduce numeroase inovatii. Printre atatea informatii referitoare la o capacitate mai mare de memorie, un procesor mai bun, o camera foto mai precisa care face fotografii mai clare si noi aplicatii care ne usureaza viata, majoritatii consumatorilor ii este tot dificil sa urmareasca si sa inteleaga profunzimea schimbarilor si modul in care functioneaza noile aparate.
Multi inteleg ca o data cu noile facilitati oferite de gadget-urile tot mai performante cresc si riscurile la care se expun, dar un numar sensibil mai mic realizeaza cu adevarat care sunt pericolele care apar atunci cand achizitioneaza un telefon modern, pe care nu reusesc sa-l cunoasca insa in totalitate. Iar intelegerea posibilitatilor oferite de tehnologie, atat ca avantaje cat si ca amenintari, devine tot mai importanta in contextul in care intram intr-o noua era de interconectare: „the internet of things” sau internetul lucrurilor.
S-a vorbit in primul rand de securitatea datelor personale, sau mai precis de vulnerabilitatea acestora in fata dezvoltarii tot mai accentuate a tehnologiei. Insa putem constata ca aceasta chestiune a datelor personale poate fi suficient de abstract tratata, sau de putin inteleasa incat sa suscite, de cele mai multe ori, 2 abordari diametral opuse: fie o isterie provocata si de cea mai mica mentiune privind accesul tertilor la datele personale, fie o nepasare bazata pe ideea ca „nu am nimic de ascuns”.
Pentru inceput, trebuie sa intelegem ca exista mai multe tipuri de date sau informatii personale care sunt stocate sau care pot fi accesate prin intermediul dispozitivelor pe care le folosim, fie ca sunt portabile sau nu. Datorita lipsei de timp, a comoditatii sau a obisnuintei, tindem sa folosim telefoanele inteligente si tabletele pentru a ne verifica mailurile, pentru a comunica prin intermediul retelelor de socializare, pentru plata facturilor, pentru a accede la internet si pentru a utiliza diverse aplicatii, astfel incat aceste obiecte devin depozitare a tot mai multe detalii despre persoana noastra si despre viata noastra, de la locatia unde ne aflam, numerele de telefon ale persoanelor cu care vorbim si mesaje pe care le transmitem, pana la documente de serviciu sau numere de cont, facturi, etc.
Multitudinea si diversitatea de informatii pe care le contin, fac din aceste aparate, nu doar niste instrumente indispensabile, ci si posibile surse de venit in cazul in care persoane rau intentionate reusesc sa le acceseze, iar in epoca telecomunicatiilor, hotii nu mai sunt obligati sa intre in contact cu noi pentru a le obtine, dimpotriva, prin intermediul diferitelor aplicatii, victimele pot fi cele care le ofera tot ceea ce au nevoie.
Pentru protejarea acestor date, este necesar sa ne asiguram ca nu oferim altor persoane posibilitatea de a le accesa. Un prim pas este blocarea dispozitivelor in momentul in care nu sunt folosite: utilizarea unui PIN personalizat si secret, precum si setarea unei parole pentru deblocarea ecranului. Este recomandata de asemenea instalarea unui antivirus original si accesarea si descarcarea aplicatiilor provenite doar din surse certificate, precum si consultarea parerilor altor consumatori pe forumuri inainte de instalarea sau utilizarea aplicatiei.
Mai mult decat atat, cea mai buna protectie impotriva virusilor o ofera setarile de securitate prestabilite de producator, de aceea este indicata pastrarea acestora si permiterea efectuarii actualizarilor sistemului de operare si a antivirusului.
Pentru a evita apelarea automata a unor numere cu suprataxa in cazul in care telefonul a fost virusat se pot restrictiona anumite directii de apelare, precum numerele speciale sau apelurile internationale.
De asemenea, pentru a recupera un smartphone in cazul unui furt exista aplicatii care pot localiza dispozitivul sau care pot sterge informatiile sensibile de la distanta (lista contacte, mesaje, fotografii). Este bine ca aceste date sa fie sterse si in cazul in care telefonul este aruncat sau este transferat unei alte persoane. In cazul unui furt este necesara si contactarea operatorului mobil pentru blocarea cartelei.