Atunci cand citesti sau folosesti smartphone-ul, tableta sau laptopul poti fi urmarit fara sa stii.
Nu este vorba despre deja celebrele cookies, care pot transmite catre diverse site-uri si companii paginile pe care le accesam, produsele pe care le urmarim, sau textele pe care le introducem in campurile de cautare, ci despre camera video sau microfonul aparatului pe care il folosim.
In ultimii ani mai multe stiri prezentau ipoteza ca persoane rau intentionate pot folosi aceste facilitati care ne permit comunicarea cu ceilalti oameni pentru a ne inregistra. Un studiu desfasurat in 2010, in cadrul unei scoli din America a aratat ca webcamurile laptopurilor au realizat si salvat 30.000 de imagini. Un alt studiu se refera la practicile unor companii care inchiriaza laptopuri si care foloseau softuri pentru a face capturi de ecran, dar si fotografii cu webcamul.
Sunt si oameni care nu se sperie de aceste stiri si le considera povesti, dar specialistii in securitate informatica nu vor sa-si asume niciun risc asa ca lipesc banda adeziva sau leucoplast peste camerele video de la laptop si tableta sau smartphone.
Printre cei mai redutabili specialisti care apeleaza la acest mod de a se apara de posibili spioni se numara Mikko Hypponen de la F-Secure, care aplica leucoplast peste camera laptopului sau atunci cand nu se afla intr-o videoconferinta. „Sunt platit sa fiu paranoic. La ce va asteptati?„, a declarat el. Un alt nume important care isi ascunde camera de la lapto este Martin Muench, fondatorul FinSpy si FinFisher.
In cadrul conferintei de securitate AsuCERT, expertul in criptografie Whitfiled Diffie a declarat ca banda adeziva este mai sigura decat orice soft pentru a impiedica laptopul sa faca fotografii pe ascuns.
Aceiasi specialisti in securitatea IT va recomanda sa nu va bazati pe faptul ca ledul de la camera video a laptopului este oprita, pentru ca cei care va invadeaza intimitatea sunt foarte discreti.