Ministerul Afacerilor Interne a anuntat ca de la 1 aprilie romanii vor putea opta pentru eliberarea unei carti electronice de identitate.
Noile carti de identitate vor contine atat date in format tiparit sau in format inscriptionat prin tehnici speciale, cat si date inscrise in mediu de stocare si elemente de particularizare si siguranta suplimentare fata de cartile care sunt utilizate la ora actuala. Astfel, datele cu caracter personal vizibile sunt:
- numele si prenumele titularului
- sexul
- cetatenia titularului
- data si locul nasterii titularului
- semnatura olografa a titularului
- imaginea faciala a titularului
- codul numeric personal
- adresa de domiciliu a titularului
In format electronic vor fi stocate urmatoarele informatii:
- datele din formatul tiparit, cu exceptia semnaturii olografe a titularului
- prenumele parintilor titularului
- certificate si certificate calificate
- datele biometrice ale titularului (imaginea faciala si amprentele a doua degete)
In plus, cartea electronica de identitate si cartea electronica proviorie vor avea incoporat un ci cu dubla interfata, contact si contactless. Cipurile au microcontrolere integrate cu capacitate de procesare criptografica si memorie intena si beneficiaza de protectie avansata impotriva accesului neautorizat, a copierii sau modificarii datelor inscrise.
De asemenea, cartea electronica de identitate va contine si informatiile de pe cardul nationala de asigurari sociale de sanatate, adica numarul de identificare al cardului nationale de asigurari sociale de sanatate si codul unic de identificare in sistemul de asigurari sociale de sanatate, dar si diagnostice medicale cu risc vital sau boli cronice, grupa sanguita si RH, acceptul exprimat pentru prelevare de organe tesuturi si celule, dupa deces, precum si datele de contact ale medicului de familie.
Datele aferente cardului de sanatate pot fi accesate doar de persoane autorizate, cei care vor opta pentru cartea electronica de identitate nemaiavand nevoie de un card de sanatate separat.
Avand insa in vedere controversele legate de acest subiect si criticile aduse noii carti de identitate datorita cipului integrat, autoritatile au decis ca noile carti de identitate nu vor fi obligatorii ci vor fi eliberate la cerere, cei care nu doresc o carte electronica vor avea documente de identitate asemanatoare ca forma si continut, care nu vor cuprinde insa cipul si amprentele detinatorului.
Cu toate acestea este posibil ca romanii sa mai astepte o perioada de timp pana sa poata intra in posesia unor astfel de carti de identitate, intrucat modelele acestora nu au fost publicate inca in Monitorul Oficial cu toate ca data prevazute, 1 aprilie se apropie rapid, iar reprezentantii Directiei pentru Evidenta Persoanelor au declarat ca emiterea noilor carti de identitate vor incepe intr-un singur loc, intr-un judet, urmand ca in termen de 18 luni ele sa fie distribuite treptat in restul tarii.