Liberul schimb si internetul au reusit sa elimine barierele economice si geografice, dar criza refugiatilor si inmultirea atacurilor de tot felul, in regiuni tot mai diverse (atacurile din Franta, SUA, Liban, Turcia, Germania) au relevat brese in securitate care ridicat intrebari cu privire la siguranta oamenilor si a locuintelor. In fata amenintarilor curente, firmele de securitate prezente la Targul „Perimeter Protection” din Nuremberg folosesc tehnologia pentru a propune diferite solutii care sa creasca sentimentul de securitate.
Dupa ce Uniunea Europeana, in ciuda tensiunilor Razboiului Rece, a fost pentru aproape 70 de ani (exceptand Razboiul din Iugoslavia) o oaza de pace si stabilitate, incepand cu anul 2015, publicul european a fost expus direct la problemele aparute in urma pleiadei de conflicte din sudul si estul Marii Mediterane:
- Franta a inceput si a incheiat anul intr-o atmosfera indurerata si mai ales incordata, in urma atacurilor de la Charlie Hebdo si din clubul Bataclan, desi de fiecare data, francezii au demonstrat o stransa coeziune nationala, tensiunea este prezenta pe strazile si in locurile publice din Paris si din Franta. Aceeasi tensiune incordata a fost prezenta si la Bruxelles, unde gradul de alerta terorista a fost ridicat la nivel critic;
- „asalturile” navelor de imigranti din Africa si Orientul Mijlociu esuate pe coastele Italiei si Greciei, care au produs initial in randul opiniei publice mila fata de soarta celor care se ineaca in drumul spre libertate si indignare fata de felul in care autoritatile europene nu intervin la timp pentru a-i salva pe nefericiti;
- sentimentul de mila, care a impins-o pe Angela Merkel sa promita azil in Germania refugiatilor, s-a transformat ulterior in frica si ingrijorare, in momentul in care siruri nesfarsite de refugiati au asediat Marea Manecii pentru a ajunge in Marea Britanie, sau au pornit intr-un mars din Turcia, prin Grecia si Balcani spre Germania si statele nordice, devenind indignare agresiva in urma atacurilor de la Koln din noaptea de Revelion. Pe masura ce numarul celor care veneau spre Europa crestea, pozitia europenilor se scinda tot mai acut intre cei care erau impresionati de drama refugiatilor si cei care vedeau in acest exod, o invazie care pericliteaza modul de trai liberal din Occident.
Primul care a actionat ferm pentru a impiedica trecerea imigrantilor pe teritoriul sau a fost guvernul de la Budapesta, care a construit un gard la granita cu Serbia, gard care a fost prelungit si partial si pe frontierele cu Romania si Slovenia. Desi aceasta initiativa a fost criticata de celelalte guverne membre ale UE, ideea gardurilor pare sa prinda contur atat la nivel international, fiind construite in acest moment noi garduri la granitele dintre Turkmenistan si Afganistan, Ucraina si Rusia, Spania si Maroc, in plus, aceasta perspectiva este luata in calcul si de candidatul republican la presedentia SUA, pentru granita cu Mexicul, cat si personal, pentru proprietati particulare.
In plus, in fata scandalurilor provocate de avalansa de refugiati care nu pare sa se opreasca prea curand, germanii se simt tot mai neincrezatori in forta statului de a-i proteja si aleg sa-si securizeze locuintele. Astfel, Asociatia Germana pentru Asigurarea Calitatii Gardurilor de metal, preconizeaza o crestere de mai multe milioane de euro in aceasta, doar pentru teritoriul Germaniei.
In acest context, Targul pentru protectia perimetrelor care a avut loc saptamana aceasta la Nuremberg, ofera solutii atat pentru protejarea cladirilor, cat si a locatiilor exterioare.
Dar pentru ca varianta clasica folosita de chinezi impotriva mongolilor nu mai este suficienta, producatorii ofera diferite functii suplimentare. Astfel, compania maghiara Umirs, care a contractat un gard de 1000 km intre Turkmenistan si vecinii sai din Sud, foloseste Quadrosense, un dispozitiv cu 4 canale prin care sunt conectate cabluri atasate orizontal sau in zig-zag, ce detecteaza interactiunea unui corp strain cu gardul si poate anunta administratorii gardului, daca cineva incearca sa se urce, sau sa taie gardul. In plus, existenta unui scurt circuit pe unul din canale genereaza o alarma care permite verificarea si remedierea defectiunii. Cablurile pot fi amplasate chiar si subteran, pentru a „simti” atunci cand cineva incearca sa sape un tunel pe sub gard. Dispozitivul poate fi conectat la calculator fie printr-un port RS-485, fie printr-un adaptor RS-485-USB si devine operational in 60 de secunde din momentul alimentarii.
Un alt sistem folosit de Umirs se numeste Peperosso si foloseste un spray paralizant cu ardei iute, care se pulverizeaza in fata intrusului, provocand „lacrimi si tuse”.
Gardul de 11 km construit in 2005 intre Maroc si enclava spaniola Melilla, este opera companiei spaniole Quickfence, care a pornit de la constructia de garduri de inchisoare si, dupa experimentul din nordul Africii, isi ofera astazi serviciile proprietarilor de case. Un alt proiect care a atras atentia companiei din Toledo il reprezinta zidul construit de ucraina de-a lungul granitei cu Federatia Rusa, dar din care s-a retras datorita pretului scazut dorit de guvernul de la Kiev (10 euro/m).
In afara de garduri, exista o pleiada de instrumente menite sa tina afara oaspetii nedoriti precum dispozitive CCTV mascate ca si lampi sau ghivece.
Dupa decenii in care relaxarea si deschiderea prilejuite de ordinea publica si lipsa razboaielor, si folosirea tehnologiei pentru a reduce diferentele geografice, si in care societatea occidentala milita pentru pluralism si toleranta, iata ca tensiunile provocate de apropierea fizica fata de comunitati si culturi diferite pune la indoiala modul in care am invatat sa convietuim unii cu ceilalti. In acest context, tot tehnologia este cea care ne ajuta, dar de data aceasta sa zidim bariere!