Acum aproapte 3 saptamani societatea romaneasca a fost zguduita si apoi revoltata in urma tragicului incident din clubul Colectiv.
Incepand cu noaptea dintre 30 si 31 octombrie, o tara intreaga a trait intens fiecare moment din aceasta tragedie: anuntul pornirii incendiului, apelarea celor dragi pentru a vedea daca au luat parte la teribilul accident si daca mai sunt in viata, urmarirea luptei dintre viata si moarte a celor care au fost prinsi in infern, redesenarea firului evenimentelor care au dus la declansarea tragediei, solidarizarea cu victimele, revolta impotriva unui sistem si a unei societati care a permis asa ceva, caderea Guvernului, protestele din strada.
La toate aceste evenimente au luat parte, in timp real, milioane de romani, indiferent ca s-au aflat in Bucuresti, Craiova, Timisoara, Suceava, Bistrita, Chisinau sau Paris. Si totul datorita internetului care ne ofera posibilitatea de a urmari ce se intampla in celalalt capat al lumii, si a retelelor de socializare care sunt adevarate creuzete de sentimente, emotii si idei si care ne permit sa alegem ceea ce vrem sa vedem si opiniile care ne intereseaza in legatura cu anumite subiecte.
Vinerea trecuta, o lume intreaga s-a cutremurat datorita unor noi atacuri cu caracter terorist care au avut loc la Paris. In urma socului, a urmat un nou val de simpatie si de mesaje de solidaritate, din Statele Unite sau Brazilia pana in Australia, monumentele reprezentative ale diferitelor state au fost colorate in culorile drapelului francez, iar milioane de oameni, indiferent de pozitia lor geografica si-au colorat pozele de pe profilul de facebook in aceleasi culori. Din toate partile, toata lumea raspundea cu aceleasi mesaje: Noi suntem Paris, Pray for Paris.
In ambele cazuri si nu numai, internetul a functionat ca un catalizator, transmitand informatia in timp real in toata lumea.
Internetul a democratizat accesul la informatie, atat in sensul ca fiecare poate sa aleaga informatia pe care o considera relevanta, sursele pe care le consulta, cat si in sensul ca poate transmite ceea ce gandeste sau ceea ce cunoaste in spatiul virtual. In plus a permis propagarea anumitor idei, crearea unor comunitati bazate pe interese sau crezuri comune si a dus chiar la organizarea unor evenimente sociale care au schimbat istoria si au redesenat fata lumii.
Facebook-ul a reprezentat in ultimii ani catalizatorul pentru miscari sociale si proteste care au schimbat regimuri in primavara africana, in Maidanul ucrainean si chiar si in diferitele miscari sociale din Romania ultimilor ani, de la protestele impotriva demiterii lui Arafat si a proiectului de la Rosia Montana, pana la alegerile prezidentiale din 2015. Aratand diferitele evenimente care au loc, de la cozi la voturi, pana la cozile imigrantilor si permitand schimbul de opinii si idei, retelele sociale devin mai mult decat o simpla Poiana a lui Iocan, transformandu-se intr-o veritabila Agora moderna. În acest forum virtual, oamenii pornesc prin a se informaintrucat in prima instanta, oamenii se informeaza, comenteaza şi, isi formeaza o parere in legatura cu un anumit subiect, iar apoi se asociaza si incearca sa actioneze sau sa influenteze cursul actiunilor potrivit propriilor convingeri.
Spre deosebire de epoca televizorului, unde priveam ca niste spectatori si reactia de indignare sau de dezamagire ramanea in decorul propriei sufragerii, caracterul interactiv al internetului ne face sa fim constienti de reactiile celor din jurul nostru si sa realizam ca nu suntem singuri in fata evenimentelor, ci ca mai exista sute, mii sau milioane de oameni care rezoneaza cu noi si cu care avem posibilitatea de a interactiona. In momentul in care nu ne mai simtim singuri si capatam incredere in ideile si sentimentele noastre dobandim si curajul de a ne face auziti si de a incerca sa facem o schimbare in modul in care se desfasoara lucrurile in jurul nostru, astfel incat, forumurile si grupurile de discutii online ajung sa emita idei si pozitii pe care forurile decizionale vor ajunge sa le ia in considerare iniţial la nivel declarativ, cel putin in forma incipienta, apoi vor incerca sa le combată activ, prin aceleaşi mijloace prin care au fost propagate, fie în scopul clarificării oficiale a unor aspecte, fie în scopul mai mult sau mai puţin evident de a manipula opinia publică.l
In ciuda acestor incercari, este evident ca lucrurile se schimba, si internetul tinde sa devina o platforma care va modifica substantial modul in care va fi gandit modelul democratic occidental, apropiindu-ne din nou de modelul autoguvernarii directe.
Daca exista aspecte pozitive in democratizarea informatiei facilitata de internet, prin faptul ca permite afirmarea unor oameni care ar fi cunoscuti mult mai greu in alte conditii, cealalta parte a monedei este mult mai perversa, intrucat suntem bombardati cu un nivel imposibil de digerat de informatii, dintre care o parte este folositoare si necesara, insa mare parte risca sa devina zgomot de fond si doar sa consume timp fara sa aduca ceva in plus.
In internet lucrurile se afla foarte repede si de multe ori informatia poate beneficia de adaugiri din diferite surse, luand diferite aspecte, in functie de sursele consultate si de interesele celor care le-au propagat.
Astfel, in fata unei asemenea abundente informationale, adevarata provocare a omului secolului XXI, nu este aceea de a cunoaste cat mai mult (idealul secolului XVI care a dat omul universal) ci aceea de a selecta informatia relevanta, care sa-i permita o informare rapida, corecta si eficienta, pentru ca orice betie informationala poate duce la pierderea esentei faptelor şi la denaturarea ireversibilă a adevărului.. Astăzi, poate mai mult ca oricând, pentru a cunoaşte nu mai este suficient să ştii, ci trebuie să stăpâneşti instrumentele care îţi permit să înţelegi.
Intr-o era a informatiei si in democratie care se bazeaza pe o societate cu un nivel de evolutie care sa-i permita sa ia decizii rationale, este crucial ca informatiile sa fie triate in functie de surse, fara a ne lasa coplesiti de factorii afectivi. Altfel zvonurile si pasiunile vor lasa mereu spatiu de manevra pentru manipulari.