In acest moment a inceput dezbaterea CNA cu tema „Audiovizualul intre fictiune si realitate” unde sunt invitati sa vorbeasca reprezentanti ai radiodifuzorilor si vedete de radio si televiziune.
Programul dezbaterii:
10:00 Audiovizualul romanesc intre inflatia de breaking -news si reality show
Sanda Nicola, Realizator, Digi 24 TV
Cred ca lucrurile au inceput sa o ia razna in momentul in care stirile au inceput sa concureze cu reality show. Nu ne uitam la stiri ca sa ne distram, stirile ar trebui sa fie pur informative. Nu cred ca exista un vinovat singular, ci o culpabilitate colectiva si trebuie sa ne asumam responsabilitatea cu totii. Discernamantul ar trebui sa fie caracteristica predominanta in mass-media.
Radu Moraru, Realizator, Nasul TV – „20 de ani de presa”
Interesul public este din pacate interesul insumat al patronilor de mass-media. Libertatea de exprimare a reporterilor se aliniaza perfect cu gandirea patronala. Daca CNA nu are forta, legea nu este aplicata.
Prin televizor si prin publicarea de masa am indepartat publicul inteligent din tara. Cine vrea sa fie informat va putea face un rezumat de pe toate televiziunile dar si acest lucru este in pericol. S-au desfiintat institutii importante, cum ar fi ANI (Agentia Nationala de Integritate).
Imbunatatirea calitatii esantionului de public ar aduce un plus audiovizualului.
Liviu Mihaiu, Director general, Radio Guerrilla
Aceasta dezbatere are un scop, cred ca are si un final. De aceea la aceasta dezbatere ar fi trebuit sa vina si patronii radiodifuzorilor. Nu ma simt culpabil in ce am facut in cei 20 de ani de presa. Televiziunea este unul dintre principalele cauze ale degradarii societatii noastre. Daca ne uitam la televizor si in licee vedem aceleasi lucruri.
Sunt studii foarte stiintifice, lucruri demonstrate de multi ani, ca televiziunea este hipnotica, este manipulatoare.
Fac criza cand aud „ca asa vrea publicul”, este cea mai mare minciuna.
Daca-i dai omului junk, junk mananca, junk devine.
Daca facem aceasta dezbatere ca sa gasim solutii, una dintre solutii este sa dati amenzi. Pentru ca responsabilitatea oricarui cetatean se formeaza cu amenzi. Sunt televiziuni care se lupta ca zmeii cu CNA, ca sa ce? Sa faca un profit mai mare? Dementa este alergatul dupa primul loc, pentru ca primul loc inseamna ca tu ai un auditoriu care nici macar nu se spala pe dinti, cu ce te mandresti? Cu alte cuvinte, o dictatura a CNA imi doresc. Eu vreau reguli mai dure pentru audiovizualul romanesc.
Care este publicul care a decis sa nu se dea pe post manifestatiile de la Barlad impotriva gazului de sist? Cand a decis publicul ca nu vrea sa stie de manifestatiile de la Barlad?
Stim cu totii ca mass-media nu educa dar asta nu inseamna ca e posibil orice. Nimic nu iti permite sa filmezi in sicriu sau in chiloti.
Oana Stancu, Realizator, Antena 3 – Interesul public si ciocu’ mic
Masurile luate de CNA sunt din punctul meu de vedere o ingradire pentru ca nu imi permit sa scot la iveala lucruri care pentru mine sunt de interes public. Pentru a face ordine in acest sistem ar trebui sa avem toti factorii ghidati de aceasta linie in interes public.
Atata timp cat in structura CNA-ului exista membrii care fac parte din cabinetul ministrului, cum ne puteti cere obiectivitate?
10:40 Politica editoriala marketizata vs. Codul deontologic al jurnalistului
Andreea Cretulescu, Realizator, Realitatea TV – „Controversele punctului de audienta”
Interesul publicului este de a fi informat si de a fi informat corect. Dar acest lucru este relativ. Doar in baza unui cadru legislativ putem stabili corectitudinea.
Maniera in care munca unui trust este masurata conteaza foarte mult. Cea mai mare problema este lipsa de transparenta in zona de masurare a acestor audiente. Problema se poate rezolva prin transparenta si printr-un raspuns deschis al celor implicati in acest proces.
Mihai Tatulici, Realizator TV, Money TV – „Confuzie si profesionalism”
Stiti foarte bine ca ceea ce facem noi aici este discutia simandicoasa a unui sfert de masura. Cum iesim din cercul acesta vicios? Cata vreme concursul este cine iese primul, nu avem nicio sansa. Daca dezbaterea asta ar avea vreo sansa sa iasa din oficialitate, atunci am umbla la legea audiovizualului.
Acest mimetism profesional degradeaza societatea romaneasca. De 23 de ani am dat publicului romanesc rumegus. Noi promovam kitsch-ul, prostia, mediocritatea…
Adrian Ursu, Realizator, Antena 3
Nu cred ca trebuie sa ajungem la concluzia ca trebuie sa ne sinucidem in grup pentru ca totul este atat de rau. Se face o confuzie grava intre presa si entertainment. Suntem asimilati celorlalti facatori de show-uri.
Presa scrisa, internetul, jurnalismul cetatenesc nu sunt reglementate, pe cand audiovizualul este supra reglementat.
Florian Bichir, Jurnalist, Realitatea Tv
Presa este un produs. Cine cere cultura din partea presei este o prostie. Sa nu credeti ca in alte tari lucrurile sunt altfel.
11:30 Libertatea de exprimare si Interesul public – Rolul esential al radiodifuzorilor in informarea opiniei publice
Claudiu Lucaci, Director Stiri, SRTV – „Televiziunea intre interes public si interesul publicului”
Ar trebui sa incetam sa mai spunem public, pentru ca exista mai multe publicuri.
Liana Stanciu, Realizator, Magic FM si SRTV
Toate lucrurile pe care le vorbim astazi sunt grave pentru ca am uitat sa fim oameni, am uitat sa gandim ca niste oameni. Trebuie sa fim oameni inainte sa fim jurnalisti.
Ciprian Olinici, Director Radio Trinitas – „Informarea corecta – factor educativ si formator”
Suntem deschisi dialogului. Facem parte din acea diversitate despre care se vorbea. Facem presa dar in acelasi timp incercam sa vedem si valoarea umana a presei, o valoare pe care de multe ori o ignoram.
S-a vorbit foarte mult despre public, despre interesul lui, formarea si educatia lui. Intr-adevar presa nu face cultura dar nu trebuie sa ignoram actele de cultura in mass-media. Scoala beneficiaza de consumul pe care elevul il are prin intermediul presei.
Psihologia, studiile sociologiei arata ca in fata imaginii, publicul este pasiv. Discernamantul publicului este absent in acest mediu. Vorbim despre de toate si cate o data nu cunoastem aproape deloc domeniul pe care il tratam. Fiecare domeniu are propriile reguli, propria sa constructie pe care trebuie sa o intelegem, sa o analizam si abia apoi sa ne pronuntam.
Imaginea este cea care reflecta cel mai mult spatiul public, ea este cea care are cea mai multa credibilitate pentru ca este conectata la realitatea publica. Radioul si presa scrisa sunt uneori mai responsabile deoarece zona comerciala este mai retrasa in aceasta zona.
Exista trei presiuni in presa: legea, politica editoriala si codul etic.
12:15 Derapajul media. Cauze si solutii
Cristina Liberis, Director Stiri, Kanal D – „Presa romaneasca, intre tabloidizare si obedienta politica”
In 1993 era o presa inocenta. Acum lucrurile s-au schimbat pentru ca derapajele au devenit in masa. Derapajele au fost impuse si de criza economica mondiala. Legat de faptul ca vrem sa avem un nou esantion reprezentativ al publicului, de ce nu s-a luat in cauza audienta 0 a postului TVR Cultural?
S-a discutat despre stiri. Stirile nu mai sunt stiri. De multe ori da, probabil ca singurele stiri clasice au ramas tot la TVR, pentru ca aceasta este misiunea televiziunii nationale. Publicul cere si stiri externe, acel discernamant se formeaza. Se vorbea despre cascavalul din piata de publicitate, este intr-adevar un lucru de necontestat lupta pentru audienta.
Revenirea la valorile jurnalismului real ar trebui sa intre in top 10 valori ale mass-media.
12:45 Autoreglementarea si Codul de reglementare a continutului audiovizual