Organismul autorităţilor europene de reglementare în domeniul comunicaţiilor electronice (BEREC) a lansat pentru luna octombrie o dezbatere publica privind serviciile de continut transmise prin internet, cunoscute si ca servicii Over-the-top (OTT).
Raportul emis de agentia europeana in cadrul celei de-a 24-a intalniri plenare care a avut la la inceputul lui octombrie la Riga, analizeaza impactul serviciilor de continut multimedia asupra sectorului comunicatiilor electronice (ECS), atat din punctul de vedere al concurentei si al protectiei consumatorului, cat si al cadrului legal actual pentru comunicatiile electronice.
Termenul OTT este des utilizat in industria comunicatiilor, dar nu exista o definite clara, astfel incat BEREC a decis sa le clasifice drept continut, serviciu sau aplicatie care este oferita utilizatorului final prin internet. Aceasta incadrare subliniaza faptul ca termenul nu se refera la un anumit tip de serviciu, ci mai mult la o metoda de furnizare prin intermediul internetului. Principala caracteristica a acestui tip de servicii este aceea ca sunt furnizate prin internet independent de operatorul care ofera accesul la internet. Din acest punct de vedere agentia eruopeana distinge 3 tipuri de servicii OTT: OTT-0 care se identifica cu serviciile de comunicatii electronice, OTT-1 care nu pot fi calificate drept ECS dar pot le pot face concurenta acestora si OTT-2 care sunt complet separate de ECS.
Aceasta clasificare este necesara pentru stabilirea caror servicii OTT trebuie sa se aplice legislatia pentru celelalte ECS si in ce masura. De asemenea, BEREC urmareste sa identifice modul in care serviciile OTT influenteaza actuala piata a ECS si cum poate fi adaptat cadrul legal pentru a putea ilustra noile realitati din domeniul internetului.