Jocurile video au aparut o data cu primele calculatoare si s-au dezvoltat impreuna cu acestea. Astazi, cand dispozitivele mobile sunt tot mai folosite, jocurile video urmeaza trendul si se adapteaza cerintelor pietei.
De la aparitia primului joc pe calculator, Spacewar!, creat in 1962 de catre Steve Russell de la MIT, jocurile au fost mai tot timpul prezente pe calculatoarele noastre. Atractia oamenilor fata de jocurile video a dus la dezvoltarea unor calculatoare speciale pentru gaming: consolele. Prima consola a fost lansata in anii 1970 si rula un joc tip ping-pong, apoi au fost dezvoltate console tot mai performante de companii importante precum Atari, Activision, Nintendo, Sony sau Microsoft.
Astazi industria jocurilor video este una dintre cele mai importante din domeniul IT, generand 100 miliarde de dolari anual, fiind prezenta pe majoritatea dispozitivelor electronice de la clasicele PC-uri si console, pana la tablete si telefoane mobile.
Anul trecut a venit cu o noua generatie de console: Xbox One, PlayStation 4 si Wii U, dar in prezent jocurile pentru smartphone sunt cele mai cerute de utilizatori.
Noile console propun jocuri de realitate virtuala, ca intr-un film si ofera meniuri ce permit vizualizarea fara descarcare a unor filme sau emisiuni de televiziuni, dar portabilitatea oferita de telefoane si tablete nu poate fi egalata. Astfel, in momentul de fata exista mai multe aplicatii pentru jocurile pe dispozitive mobile, decat pentru oricare alta functie pe care acestea o propun.
Secretul consta in banii pe care aceste aplicatii le aduc producatorilor: din plata pentru achizitionarea unor jocuri, sau pentru oferirea unor avantaje premium in cadrul jocului. Datorita incasarilor, grupul britanic King Digital Entertainment care a creat jocul Candy Crush Saga, se pregateste pentru listarea la bursa.
In acelasi timp, Zynga, celebra pentru aplicatiile lansate in cadrul retelelor de socializare, intentioneaza sa relanseze jocurile „Farmville”, „Words with Friends” si „Zynga Poker” in versiuni pentru aparate mobile.
Analistii estimeaza ca veniturile generate de jocurile pentru dispozitive mobile se vor dubla pana in 2016, atingand suma de 22 miliarde de dolari.
O alta ramura a jocurilor aflata in ascensiune este eSportul, sau campionatele de jocuri video de diverse categorii: strategie, lupta, simulatoare fotbal, basket. Aceasta parte a industriei atrage tot mai multi bani prin sponsori, publicitate si comentatori.