A inceput un scandal urias in SUA pe tema spionajului pe internet practicat de FBI si NSA care au acces la serverele celor mai mari site-uri din lume: Google, Facebook, Yahoo, Microsoft, Skype si altele.
Presa din strainatate (The Guardian si The Washington Post) a descoperit ca exista un parteneriat dintre agentia de spionaj NSA si gigantii internetului. Astfel, cu ajutorul programului secret, numit „PRISM”, agentia de spionaj are acces la serverele companiilor, obtinand astfel orice informatii despre utilizatori, fara mandat din partea justitiei.
Actiunea de spionaj vizeaza doar cetatenii straini, spun reprezentantii NSA care au recunoscut programul. Totusi documentul arata ca nu numai strainii sunt spionati ci si americanii.
Din documentul secret se constata ca PRISM a fost utilizat incepand cu 2007, pe cand la conducerea SUA se afla George W. Bush. Prima companie care a permis accesul la servere a fost Microsoft, dupa care Yahoo in 2008, Google, Facebook, YouTube in anul 2010, Skype si AOL in 2011 si Apple in 2012.
Aceste dezvaluiri au provocat un adevarat scandal atat in SUA cat si pe alte continente, fiind clar ca interceptarile si spionajul pe internet sunt reale. Barack Obama a confirmat, de asemenea, existenta programului de spionaj PRISM dar l-a laudat, spunand ca acesta permite un control legal ce previne atacurile teroriste.
Cu acest program initiat de americani practic sunt vizati si aproximativ 10 milioane de romani care folosesc serviciile acestor companii.
Chiar daca activitatea de supraveghere vizeaza doar cetatenii straini, orice american poate fi supravegheat daca se constata ca stabileste legaturi cu vreo persoana de alta nationalitate, care ar putea fi suspecta de acte teroriste. In orice caz, in SUA exista o lege care protejeaza cetatenii de supraveghere fara mandat, insa strainii nu beneficiaza de aceasta protectie si pot fi spionati in mod legal.
Si Skype, AOL, YouTube, Apple si PalTalk se numara printre companiile participante la PRISM, iar in scurt timp Dropbox, platforma de gazduire fisiere, li se va alatura.
Potrivit The Guardian, publicatia care a pornit ancheta, NSA poate sa consulte „e-mailuri, convorbiri video si audio, inregistrari video, fotografii, conversatii pe Skype, transfer de fisiere, detalii de pe retelele de socializare si altele”. Comunicarile pe Skype pot fi spionate in direct.
Mai mult, NSA a obtinut in instanta dreptul de a obtine de la compania Verizon, unul dintre cei mai mari operatori de telefonie si telecomunicatii din SUA, lista cu toate apelurile telefonice din fiecare zi si localizarea utilizatorilor.
Cu toate ca exista atatea dovezi, gigantii internetului refuza sa recunoasca punerea la dispozitia autoritatilor americane a tuturor informatiilor transmise pe internet (e-mailuri, convorbiri audio-video, notificari, logari la diferite servicii, detalii private din retelele sociale, transferuri de fisiere), incalcand contractele de confidentialitate incheiate cu utilizatorii.