Conceput initial pentru a fi utilizat numai in cazuri de urgenta, telefonul mobil reprezinta astazi principalul instrument de comunicare folosit de catre majoritatea populatiei de pe intreaga planeta. Folosirea indelungata a mobilelor de catre copii poate insa cauza probleme serioase in comportamenul si sanatatea acestora
Varsta potrivita pentru utilizarea telefonului mobil
Astazi, aproape ca nu mai vedem vreun adolescent fara telefon mobil. Aceasta situatie pare de inteles daca ne gandim, pe de o parte, la nevoia de comunicare specifica acestei varste iar, pe de alta parte, la fascinatia tehnologica care ii „prinde” foarte mult pe cei tineri.
In cazul copiilor insa, lucrurile ar trebui sa stea un pic diferit. „Ii iau si celui mic un telefon, ca sa fie si el ca ceilalti colegi din clasa” isi motiveaza unii parinti decizia de a cumpara telefon mobil si copiilor din clasele primare. Singurul motiv plauzibil ar fi faptul ca telefonul mobil cumparat copiilor ii asigura pe parinti ca odraslele lor sunt in siguranta.
Insa, datorita campului electromagnetic emis de telefoanele mobile, multi specialisti recomanda ca utilizarea mobilelor de catre copii sa nu fie facuta inainte de 11 sau chiar 16 ani.
Efectul radiatiilor asupra copiilor
Cu totii stim ca vorbitul mult la telefonul mobil (in special fara dispozitive handsfree), poate cauza probleme serioase de sanatate. In cazul copiilor, aceste probleme pot fi ch iar mult accentuate, sistemul nervos al celor mici nefiind pe deplin matur, iar sistemul imunitar este incomplet dezvoltat.
Cercetatori din Statele Unite si din mai multe tari europene au atras atentia asupra riscurilor radiatiilor emise de telefoanele mobile asupra copiilor care pot duce la epilepsie, aparitia de tumori canceroase, probleme de memorie, concentrare foarte scazuta etc. Una din cauze este aceea ca absortia radiatiilor este de doua ori mai mare la copii decat la adulti.
De asemenea, cercetarile celor de la Spitalul Universitar Orebro din Suedia au dus la concluzia ca utillizarea frecventa a telefonului mobil de catre copii prezinta un risc de cinci ori mai ridicat de a suferi de cancer cerebral decat in cazul adultilor.
Cum protejam copiii de radiatiile emise de telefonul mobil
In primul rand trebuie sa ii invatam pe cei mici sa foloseasca telefonul mobil numai in cazuri de necesitate. Telefonul fix este mult mai indicat atunci cand copiii vor totusi sa vorbeasca cu colegii si prietenii.
Castile si dispozitivele bluetooth sunt de asemenea utile in a feri cat mai mult copiii de radiatiile electromagnetice emise de celulare.
De asemenea, este indicat ca telefoanele mobile sa fie cat mai departe de corp; in niciun caz nu se vor purta la gat sau la curea; in cel mai rau caz acestea se vor tine in buzunarul de la pantaloni.
Alte efecte nocive asupra copiilor cauzate de telefonul mobil
Lipsa de control – par intii se simt d in ce in ce mai neputinciosi in a supraveghea viata copiilor lor datorita cresterii independentei acestora de la varste prea mici. Acest lucru poate atrage diferite probleme, la varstele fragede neexistand discernamantul necesar pentru a face diferen?a intre bine ?i r?u. In plus, parintii pot suferi un soc atunci cand vor vedea factura de telefon…
Tinta agresiunilor – datorate faptului ca un telefon mobil performant poate atrage usor atentia unor posibili infractori. Recomandam astfel ca telefonul purtat de copil sa fie cat mai simplu.
Timp pierdut – telefonul mobil reduce considerabil timpul petrecut de copii in aer liber, facand sport, reducandu-le acestora in timp capacitatea creativa practica si marind riscul dezvoltarii bolilor datorate unei vieti preponderent sedentare: obezitate, diabet etc.