Este incredibil cum abia dupa 100 de ani am reusit sa demonstram una din cele mai indraznete teorii ale lui Albert Einstein, anume, existenta undelor gravitationale.
Daca in ultimele cateva luni au circulat zvonuri privind o posibila certitudine in acest caz, iata ca David Reitze, directorul executiv al LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory), a anuntat in cadrul unei conferinte de presa, cu o certitudine deplina, faptul ca undele gravitationale au fost detectate si exista! „Undele gravitaţionale au fost într-adevăr detectate. Două găuri negre se ciocnesc ca produs al undelor gravitaţionale. Am detectat undele gravitaţionale. Am reuşit”, anunta acesta in urma cu cateva zile.
Cu toate ca semnalul emis de aceste unde gravitationale a fost interceptat de observatoarele LIGO (unul amplasat in SUA, altul la o distanta mare de celalalt, in Italia, pentru a evita eventualele erori) inca de pe data de 14 septembrie 2015, David Reitze nu s-a grabit sa confirme aceasta teorie care s-a asteptat studiata de 100 de ani incoace.
David Reitze mai spune ca „ce este interesant, este ceea ce urmeaza” de acum incolo, aceasta confirmare permitandu-ne, ca pe viitor, sa „auzim” universul dincolo de capacitatile de care dispunem la ora actuala.
Interceptarea undelor gravitationale a fost posibila datorita ciocnirii a doua gauri negre (sunetul produs este disponibil la acest link), fiecare dintre acestea avand un diametru de 150 km si o masa echivalenta a 29, respectiv 36 de mase solare. Ceea ce, ca paranteza, trebuie sa spunem ca este absolut incredibil, iar asta datorita faptului ca, in „mod normal”, o gaura neagra nu are o masa mai mare decat echivalenta a 3 mase solare. In cazul nostru vorbind de gauri negre ce-au provenit din corpuri solare de aproximativ o suta de ori mai mari decat al nostru.
Revenind, undele gravitationale emise de ciocnirea celor doua gauri negre au exercitat asupra sistemelor de depistare LIGO o forta de deplasare cu 1/1000 din latimea unei particule de protoni, momentul impactului durand doar 20 milisecunde. Astfel, teoria undelor gravitationale a lui Albert Einstein a fost confirmata!
S-a confirmat faptul ca Einstein a avut dreptate, insa totusi mai putin intr-o privinta: cum ca aceste unde gravitationale ar fi prea sensibile pentru a fi depistate — oamenii de stiinta moderni demonstrand contrariul.
Efectele asupra Terrei
Cu toate ca fenomenul de ciocnire a celor doua gauri negre poate fi comparabil cu un „tsunami cosmic” (fuziunea generand, instantaneu, o putere luminoasa de 50 de ori mai mare decat a tuturor stelelor din univers), nu avem motive sa ne ingrijoram in vreun fel, datorita faptului ca totul s-a intamplat la o distanta foarte mare, mai exact la 1,3 miliarde de ani lumina de Pamant. Ceea ce, implicit, inseamna ca totul s-a produs acum 1,3 miliarde de ani (judecand dupa faptul ca informatia a fost transmisa cu viteza luminii). Cu alte cuvinte, uitati-va pentru o secunda la soare, a carui lumina, stim bine, ajunge la pamant in 8 minute si 20 de secunde — ceea ce inseamna ca pozitia sa, cea pe care o vedem cu ochiul liber, a fost de fapt cea de acum 8 minute si 20 de secunde.
Aceasta descoperire, comparabila, spune directorul LIGO, David Reitze, cu momentul in care Gelileo a folosit telescopul pentru prima data, va permite oamenilor de stiinta sa detecteze, poate chiar intr-un viitor apropiat, „lucruri care nu credeau ca exista”. Astfel, putem afla, printre altele, informatii mai concrete despre cum s-au format galaxiile. „Într-o bună zi, vom putea folosi undele gravitaţionale pentru a afla cum a arătat Universul în primele sale faze de dezvoltare. Au trecut 25 de ani de când suntem interesaţi să obţinem dovezile existenţei unor astfel de fluctuaţii”, ne spune un alt cunoscut fizician din cadrul LIGO, pe nume Bruce Allen. Acesta mai crede ca marea descoperire poate aduce oamenilor de stiinta respectivi Premiul Nobel.