Ericsson ConsumerLab a realizat un studiu privind problemele de siguranta, securitate si confidentialitate, care arata cum influenteaza aceste vulnerabilitati modul in in care utilizatorii acceseaza si folosesc intenetul.
Principalele motive de ingrijorare ale internautilor sunt posibilitatea infectarii cu virusi informatici sau de a fi victimele unor fraude online, 70% dintre repondenti marturisind ca se tem de aceste pericole, 59% dintre utilizatorii online se tem de posibilitatea de a fi supravegheati online, in timp ce 56% nu sunt siguri de confidentialitatea datelor in mediul online.
Astfel, 68% dintre utilizatori sunt ezitanti atunci cand vor sa-si exprime opiniile pe internet, iar 90% dintre acestia marturisesc ca temerile le afecteaza comportamentul online. In ciuda acestor probleme, oamenii continua sa foloseasca internetul, doar 4% afirmand ca utilizeaza internetul mai rar din cauza acestor motive.
In ceea ce priveste riscurile de securitate, 68% dintre cei intervievati au declarat ca au avut calculatorul personal infestat cu virusi, in timp ce 11% au fost fraudati in mediul online. In schimb 31% dintre respondenti au afirmat ca persoane apropiate lor au fost fraudate, iar 27% ca persoanele apropiate lor au fost victime ale furtului de identitate online, in timp ce doar 13% afirma ca au fost ei insisi expusi acestei probleme.
Nesiguranta in ceea ce priveste evaluarea riscurilor din mediul online determina 93% dintre internauti sa aleaga cel putin o forma de protectie: programe antivirus, setari personalizate de securitate, add-on-uri antispam. In plus, mai mult de jumatate dintre acestia sunt atenti la ce website-uri acceseaza si la ce informatii personale transmit prin intermediul acestora.
O data cu trecerea timpului, internetul a devenit tot mai social, transmiterea de informatii si opinii devenind principala functionalitate a acestuia, utilizatorii oferind informatii tot mai diversificate, de la nume, fotografii, interese, opinii politice sau tipare de consum. O parte din aceste informatii sunt mai sensibile decat altele, de aceea, desi 81% dintre internauti folosesc informatiile lor reale in momentul in care se inregistreaza pe diverse website-uri, 86% dintre acestia ezita sa impartaseasca anumite informatii personale.
Un alt aspect interesant al studiului, este modul in care utilizatorii privesc libertatea de exprimare. Astfel, desi majoritatea sustin libertatea de exprimare, 80% dintre repondenti considera acceptabila si oportuna cenzura amenintarilor personale in mediul online.
Ericsson estimeaza ca pana in 2019 vor exista 5,6 miliarde de abonamente pentru smartphone-uri, aceasta crestere ducand totodata la o constientizare mai obiectiva a pericolelor din mediul online.
Studiul a fost efectuat online, in SUA, Mexic, Suedia, Egipt, Pakistan si Thailanda, la el raspunzand 3311 de repondenti cu varste intre 15 si 69 de ani.