Cloud – mediul ideal de stocare al jocurilor video ale viitorului?

Află totul despre stocarea în cloud și jocurile video ale viitorului. Informații utile, previziuni și o scurtă istorie a spațiilor de stocat jocuri. La începuturi, spațiile pe care se stocau jocurile video se rezumau la casete (Atari 2500, Spectrum sau Nitendo 64), carduri de memorie (PS1, PS2) sau dischete de 5 inch și 3 inch. Ulterior, au fost lansat CD-urile, DVD-urile, stick-urile și hard disk-urile externe, ca astăzi stocarea să se facă pe servere. Iar perspectivele de viitor indică utilizarea masivă a mediilor de stocare în cloud. Astăzi, procentul companiilor care folosesc serviciile cloud au ajuns la 90%. Aplicațiile din

Patronul Canal 33, Alexandru Răducanu, va intra în Cartea Recordurilor cu cel mai lung talk show din lume: 72 ore și 18 minute!

Cel mai lung talk show de televiziune din lume a avut loc în România! Timp de mai bine de 72 de ore, patronul Canal 33, Alexandru Răducanu, a moderat fără întrerupere un talk show în care au fost invitate aproape 100 de personalități din economie, cultură, antreprenoriat, politică, jurnalism, sport, dezvoltare personală, spiritualitate. Performanța omului de televiziune Alexandru Răducanu reprezintă, de departe, cel mai important eveniment TV din România din ultima perioadă. Emisiunea-eveniment a început sâmbătă 14 martie ora 8 și s-a încheiat trei zile mai tîrziu, marți 17 martie, la câteva minute după ora 8. Încheierea cu succes a

”Les miserables” de Ladj Ly – un apel la trezire

Revelația incontestabilă a festivalului Cannes 2019 și reprezentant al Franței în competiția oficială a Oscarurilor din acest an la categoria ”Cel mai bun film străin”, filmul de debut al lui Ladj Ly, ”Les miserables”, este mai întâi de toate purtătorul unui mesaj social și umanist. Filmul este construit în jurul indemnului la unitate, asumare și responsabilizare într-o lume din ce în ce mai corodata de tensiuni și conflicte.  ‘‘Je fais appel à votre esprit d’équipe. La cohésion. Sans cohésion, pas d’équipe. Et sans équipe, on est seuls.” (‘‘ Fac apel la spiritul vostru de echipa, la coeziune. Căci fără coeziune

Tipuri de fraude cu cartele SIM

Cum se fură în zilele noastre? Prin mecanisme multiple: prin diverse mecanisme informatice, prin şantaj online, prin alte metode îndelung uzitate în societatea românească.   Pot fi fraudaţi nu numai clienţii finali ci şi firmele de telefonie sau firmele care furnizează diverse servicii de conţinut. Cum? Fiind şi primul şi ultimul pe lanţul de distribuţie. Presupunem că un client oarecare îşi cumpără o cartelă SIM. Îi schimbă planul tarifar de la cartelă la abonament şi începe să trimită SMS-uri cu suprataxă. Sau apelează numere cu  suprataxă (SVA). Numerele cu suprataxa sunt deschise pentru diverse tipuri de conţinut, cu diverşi furnizori.

CEDO stabilește criteriile pentru inregistrarea cartelelor pre-pay. Ce invatam?

La data de 30.01.2020, CEDO a decis intr-un caz impotriva Germaniei ca nu exista o incalcare a dreptului la viata privata in cazul legii germane de obligare a cetatenilor de inregistrare a datelor personale pentru cartele SIM pre-pay. Daca cititi doar titlul, s-ar putea sa se inteleaga ca CEDO da un “cec in alb”, iar legea romaneasca (care nu este nici pe departe similara – OUG 69/2019) ar trebuie sa fie OK. Povestea este insa mult mai complicata, si doar citirea intregii argumentatii si a contextului ne poate releva ceea ce deja indicam inclusiv in amicus-curiae trimis in noiembrie 2019

Cazul Caracal produce victime și în media: România TV și Antena 1 amendate de CNA

Consiliul Național al Audiovizualuluia a amendat posturile de televiziune România TV și Antena 1 pentru acuzații nefondate aduse în cadrul emisiunilor realizate de cele două televiziuni, referitoare la cazul Caracal. Analizând reclamațiile primite, CNA a monitorizat emisiunile de știri și dezbateri din intervalul 20 septembrie – 21 octombrie 2019, constatând încălcarea dreptului fiecărei persoane la propria imagine, prevăzut în Codul de reglementare a conținutului audiovizual, Amenzi aplicate de CNA Cea mai mare amendă a fost îmcasată de România TV, 25.000 lei, pentru emisiunea „Breaking News” difuzată în data de 18.10.2019, în timp ce Antena 1 a scăpat cu ”doar” 10.000

Industria de turism, influențată radical de tehnologiile mobile

Profesioniștii industrei de turism și călătorii s-au reunit la București în cadrul unui eveniment Amadeus Executive Event. Dezbaterile avute în cadrul acestui eveniment s-au centrat în jurul schimbărilor radicale pe care noile tehnologii le-au adus industriei. În 2018 erau 4 miliarde de utilizatori ai Internetului, dintre aceștia peste 3 miliarde folosind rețelele sociale. În acest context, un lucru important de subliniat este că în influențarea deciziilor luate de utilizatori, prietenii sunt de două ori mai influenți decât celebritățile și factorii de opinie. Tehnologia informației devine o componentă de bază, în toate domeniile industriei, iar adopția se realizează într-un ritm accelerat.

Mobil nelimitat proiect inedit al Telekom si Carrefour Romania

Cum au promis reprezentantii Telekom se extinde proiectul Mobil Nelimitat. Parteneriatul cu Carrefour Romania, ofera romanilor experiente deosebite in timp real. Proiectul extins in reteaua de magazine Carrefour Romania doreste sa aduca mai aproape de clienti cele mai bune si mai rapide servicii de telefonie si in acelasi timp acces la internet nelimitat. Prin acest proiect clientii se pot abona la serviciile Telekom in mai putin de 5 minute. Pasii ce trebuie urmati sunt simplii si rapid de indeplinit. Serviciul este unul inovator, intrucat permite achizitionarea de servicii prin contracte cu perioade nelimitate, astfel beneficiarii nu mai sunt conditionati prin

Modificari privind localizarea terminalelor mobile

Curtea de Justitie  UE a decis ca companiile din domeniul Telecomunicatiilor sa transmita serviciilor de urgenta detalii legate de localizarea terminalelor conectate prin numarul de urgente european 112, chiar daca acestea nu sunt au cartele SIM integrate. Masura a fost luata dupa un lung proces, intentat de rudele unei adolescente de 17 ani  din Lituania care a fost rapita si ucisa, in 2013. Fata contactase numarul de urgenta 112 insa din pricina procedurilor birocratice nu a putut identificata.  Conform asociatiei EENA, numarul de urgenta 112 nu poate fi apelat in opt state ale Uniunii Europene, daca terminalele nu sunt prevazute

EXCLUSIV Interviu cu Andrei Alexandrescu, romanul de la Facebook

Andrei Alexandrescu este unul dintre romanii care a crezut in sansa lui. A plecat in Statele Unite imediat dupa ce a terminat Politehnica, in 1994, iar in noiembrie 2009 Facebook i-a facut o oferta pe care i-a fost imposbil sa o refuze.

Printre noianul de probleme de rezolvat, Andrei a raspuns cu mare amabilitate intrebarilor ITCmedia prin intermediul caruia transmite un gand bun tuturor romanilor cu ocazia Zilei Nationale.

ITCmedia: Cat de greu/usor ti-a fost in primele saptamani/luni la Facebook?

Andrei: N-a fost usor! La Facebook toti inginerii incep cu asa-numitul „bootcamp” (https://www.facebook.com/note.php?note_id=177577963919) (care inseamna „garnizoana de instructie” in traducere libera), un sistem propriu firmei inventat de Andrew Bosworth, zis Boz. Bootcamp inseamna sase saptamani de pregatire intensiva in toate tehnologiile fundamentale folosite la firma. In acest timp noii angajati merg la cursuri tinute de inginerii experimentati si lucreaza la mini-proiecte (de obicei reparatii sau imbunatatiri) care, desi simple, ajung in productie.

Deci primele saptamani au fost foarte interesante. Dupa bootcamp am intrat in productia propriu-zisa. Ce mi-a placut cel mai mult – si-mi place si acum – este ca sunt foarte multi oameni extraordinar de destepti si motivati. Imi place foarte mult sa lucrez intr-un astfel de mediu, mereu gasesc ceva sa invat si nu devin nici prea comod nici prea stresat. Una peste alta, inceputul n-a fost usor dar nici nu mi-as fi dorit sa fie altfel!

ITCmedia: Care este mentalitatea de acolo (ne referim la abordarea managementului) vizavi de ceea ce stii ca e in Romania, chiar si in companiile mai mari?

Andrei: Trebuie sa spun intai ca n-am fost in contact direct de o vreme cu firmele din Romania, deci nu pot decat sa speculez.

Ce m-a impresionat pe mine la cultura de corporatie din America a fost accentul pe merit, colaborare si eficienta. Lucruri cum ar fi promovarea si incurajarea celor mai buni sau adunarea fortelor pentru un scop comun – astea au intrat deja in ADN-ul firmelor americane atat de adanc, incat sunt naturale si nici macar nu se mai discuta.

La fel cu eficienta: americanii au o puternica cultura alcatuita in jurul eficientei si implicit in jurul unei abordari stiintifice si obiective. Mi-amintesc cum zicea Tutea despre americani ca sunt „lacatusi cosmici”. Intr-adevar! Dar nu mi se pare o caracterizare neaparat peiorativa – e si bine si rau. Din punct de vedere al managementului (ca sa revin la intrebare) un accent pe eficienta e de fapt foarte bun. In SUA este inteles ca o firma buna are nu numai clienti satisfacuti, dar si angajati satisfacuti (subl. n.), cu consecinte benefice asupra stilului de management.

Apoi, ierarhiile tind sa fie mai plate si mai putin formale. Am un prieten care a lucrat la IBM ca simplu inginer si care mi-a spus ca erau numai cinci nivele total de la el pana la directorul general. Eu am doar trei managers pana sa ajung la Mark Zuckerberg (subl. n.). Iar daca am o problema, pot oricand sa organizez un meeting cu oricine sau sa initiez o discutie pe hol.

Bineinteles ca nu e totul pe roze. Lupte intestine, mici regate, mancatorie sau nepotism se intampla si in America – si probabil se vor intampla oriunde si oricand oamenii or sa lucreze impreuna; este in natura umana. Dar in unele culturi se intampla mai mult, iar in altele mai putin din cauza unor diferente intre sistemele de valori.

ITCmediaIn Romania traiesc multi tineri cu un potential real, cu multe idei valoroase pe care nu au cum sa le puna in practica, lipsiti de orice indrumare si sprijin, datorate in principal lipsei unei strategii „vocationale” la nivel national. Ce sanse crezi totusi ca au acesti tineri si ce le recomanzi? Pe de alta parte, cum sa aleaga intre antreprenoriat si corporatie? (Ne referim mai ales la domeniile IT, comunicatii, new media)

Andrei: Ce sanse are un tanar motivat de oriunde sa reuseasca? Foarte reale. Am mai spus si repet: intram intr-o era fara precedent in dezvoltarea omenirii (subl. n.) (care, a propos, sper sa ne si salveze de belelele naturale si de cele create de noi insine). Intram cu adevarat intr-o societate de idei, in care cel mai inteligent si creativ, nu cel mai mare si brutal, va fi favorit. Stim cum sa facem otel si sa turnam beton. Unde avem mult de invatat este sa creem sisteme care sa preia munca bruta si sa ne elibereze si amplifice creativitatea.

Bineinteles ca un suport la nivel national ar ajuta mult: reducerea coruptiei guvernamentale, incurajarea antreprenorilor mici, reforma taxatiei, incurajarea cercetarii… dac-as fi ministru multe as schimba in Romania! (subl. n.) Dar dincolo de toate cred ca intram intr-o epoca in care ideile bune vor prevala, indiferent de unde pornesc. Infrastructura pentru IT este comoditizata: cu o investitie relativ mica, oricine are acces la putere de calcul si la conectivitate. Deci diferenta dintre tineri pornind firme (in proverbialul garaj) in Romania, Germania sau SUA devine din ce in ce mai mult de natura culturala si de atitudine, si din ce in ce mai putin de natura geopolitica.

ITCmedia: Si pentru ca acest interviu va fi publicat de Ziua Nationala, vorbeste-ne te rugam in cateva cuvinte despre cum vezi piata locala a serviciilor online, ce sanse ar avea o retea de socializare autothtona in conditiile in care exista Facebook si celelalte mari retele globale.

Andrei: Sotia mea si cu mine ne-am cunoscut pe sentimente.ro, deci stiu cel putin o poveste de succes :o).

In general, copierea ideilor globale pe plan local nu mi se pare cea mai buna cale de urmat. Mult mai fertila ar fi explorarea „exportului” unor idei interesante specific romanesti in afara, deci pornirea de la local inspre global.

ITCmediaEste oportuna deschiderea unui birou Facebook in Romania? Crezi ca acest lucru s-ar putea petrece in viitorul apropiat?

Andrei: Eu am propus de mult un birou Facebook in Romania si am adus reprezentanti de la firma in Bucuresti cu mai multe ocazii. Din pacate, nu mi-e usor sa conving. Uite, ca o anecdota reprezentativa de la o calatorie recenta: mai multe persoane din posturi de decizie de la Facebook au venit pentru seria de conferinte Bucharest Tech Feast 2012 (http://pcworld.ro/stiri/bucharest-tech-feast-a-transformat-bucurestiul-in-capitala-tehnologiei-din-europa-de-sud-est/). Eu remarcasem mica mafie a taxiurilor de la aeroport si le-am scris un email dinainte – asigurati-va ca vedeti ceasul taxiului si ca e pornit, iar calatoria de la aeroport la hotel trebuie sa fie intre 60 si 70 de lei (chiar la cel mai scump tarif).

Din pacate au nimerit un taximetrist nu prea de buna credinta care a ascuns ceasul si s-a prefacut ca nu intelege cand a fost intrebat. Cand au ajuns la hotel a cerut 150 de lei fara nici o chitanta, iar cand colegii mei au protestat a blocat usile si a inceput sa se certe. Pana la urma i-au dat 100 de lei ca sa scape de el. Mi-a crapat obrazul de rusine in numele natiei cand am auzit. Cum pot eu sa ma duc acum si sa spun sa deschidem un birou? „Hai sa facem un birou in Romania, toate merg perfect daca reusiti sa ajungeti de la aeroport”? Taximetristul respectiv a facut mai mult rau unui posibil birou Facebook in Bucuresti decat orice legislatie sau taxatie.

Acuma mi-ar parea rau sa inchei pe o nota amara :o). Una peste alta, Tech Feast a fost o conferinta interesanta si sper sa mai fie si altele similare in viitor. Tineri de talent exista, oportunitati exista si sper ca vor continua sa creasca. Sper din toata inima ca efervescenta atmosferei de IT din Romania sa ajunga la nivel suficient de inalt ca sa stimuleze suport mai puternic guvernamental si privat.

ITCmedia: Iti multumim foarte mult pentru amabilitate!

Andrei: Va multumesc si eu si mult succes pentru ITCmedia!

Sursa fotografii: pagina de Facebook a lui Andrei Alexandrescu

Reply