Cu siguranta, aceasta este una din intrebarile pe care omenirea si le-a pus-o dintotdeauna: exista un creator al lumii in care traim? Exista „cineva” care a creat tot ce cunoastem si… nu cunoastem? Totul, in contextul in care universul este atat de complex, incat sistemul nostru solar – raportat la intregul univers – ar fi o singura boaba de nisip in deserturile de pe Terra. Unii fizicieni cred ca totul reprezinta matematica, unii neurologi considera ca totul se intampla doar in creierul nostru, iar destui programatori cred ca Dumnezeu este de fapt unul dintre ei – ca lumea noastra, ar fi de fapt o simulare pe un gigantic calculator, iar noi am fi programe cu inteligenta artificiala, constiinta si sentimente. Cine are dreptate?
Ce crede Garrett Lisi?
Garrett Lisi, matematician contemporan si pasionat de surfing, spune ca Dumnezeu poate fi raportat la termeni matematici – calibrarea precisa a fortelor insemnand de fapt prezenta acestuia (forta gravitationala, forta electromagnetica, forta slaba si forta tare – aceste forte aflandu-se intr-o armonie si echilibru perfecte, in caz contrar neputand sa ofere posibilitatea la viata).
Nu sunt putini oamenii de stiinta care incearca sa unifice tot ce inseamna lumea intr-o ecuatie matematica, insa aceasta lupta abia a inceput pentru ei!
Programatorii vin cu o teorie si mai interesanta!
Will Wright este creatorul – nu al Universului nostru, ci al unei lumi digitale. Acesta este cunoscut pentru celebrul joc video „The Sims”: cu oameni, case, masini, dansuri, accidente nefericite si asa mai departe – o lume foarte asemanatoare cu a noastra, doar ca se afla intr-un computer, iar oamenii de acolo nu au inteligenta si constiinta proprie, iar lumea virtuala din “The Sims” este una simulata foarte prost – datorita puterii de procesare al actualelor computere.
Rich Terrile, om de stiinta american, crede ca, de fapt, nu sunt mari diferente intre un joc simulat pe un calculator si lumea pe care o traim noi. Desigur, jocurile pe calculator inca nu au evoluat atat de mult, insa trebuie sa tinem cont ca abia recent calculatoarele au ajuns sa intreaca puterea operationala a creierului uman – iar evolutia este una formidabila, estimandu-se ca intr-un deceniu, cel mai puternic calculator ar putea fi de 500 de ori mai inteligent decat actualul (si, ca urmare, de cel putin 500 de ori mai rapid decat creierul uman). Rich Terrile crede ca cel mult intr-un deceniu, computerele noastre vor putea genera o simulare exacta a lumii in care traim (cu toate regulile fizicii, la o scara mai mica) – o lume ca a noastra, in care softurile dispunand de inteligenta artificiala interactioneaza si, mai mult de atat, au constiinta, exact ca noi.
Cu ce este diferit de noi un soft fizic (in acea lume virtuala) care are constiinta, gandeste singur si care este lasat sa traiasca in acea lume fara sa i se spuna de unde provine si unde se afla? Logic vorbind, nu exista diferente!
Rich Terrile mai spune ca vom putea deveni noi insine Dumnezeul unei lumi ca a noastra – iar complexitatea acestei lumi va fi determinata de puterea de procesare a computerelor. Astfel, va fi imposibil sa cream „prea curand” un Univers atat de complex, insa implicatiile vor fi uriase din momentul in care vom lansa primul soft (om digital, daca ii putem spune asa) cu inteligenta si constiinta proprie, intr-o lume virtuala, care reproduce materia in totalitate.
Si astfel, se starneste intrebarea: de unde stim ca nu suntem noi cei care facem parte dintr-o lume virtuala, apartinand unor fiinte cu mult avansate, care dispun deja de resursele necesare pentru a genera si procesa intregul univers?