Uniunea Internationala a Comunicatiilor – ITU si UNESCO, reunite in Comisia broadband pentru dezvoltare digitala, au convenit un obiectiv ambitios menit sa stimuleze accesul femeilor la puterea pe care o ofera utilizarea tehnologiilor informatiei si comunicatiilor.
In weekendul care a trecut, in Mexico City a avut loc a 7-a intalnire a Comisiei broadband pentru dezvoltare digitala, formata din reprezentanti ai ITU si UNESCO, la propunerea Secretarului General al ONU, Ban Ki-Moon. Comisia este formata din manageri de top si lideri din industria IT&C, reprezentanti guvernamentali, ai institutiilor academice si ai agentiilor internationale. Scopul declarat al Comisiei este de a pune comunicatiile broadband pe agenda politica internationala, reprezentantii ei avand convingerea ca expansiunea comunicatiilor de banda larga in fiecare tara reprezinta cheia accelerarii progresului catre indeplinirea tintelor propuse de ONU pentru anul 2015.
„Accesul femeilor la IT&C, in special la comunicatiile in banda larga, trebuie sa reprezinte un pilon-cheie al actiunilor post agenda 2015 de dezvoltare la nivel mondial”, a declarat Dr. Hamadoun I. Touré, Secretarul General ITU si co-vicepresedinte al Comisiei. „Miracolul mobil a demonstrat in mod clar cat de puternic poate fi domeniul IT&C in stimularea cresterii economice. Cu toate acestea, cifrele din ITU si ale agentiilor surori, cum ar fi UNESCO si PNUD (Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare) arata un evident „decalaj de gen” in privinta accesului la tehnologie. Avem nevoie de a redresa acest dezechilibru pentru a ne asigura ca toti oamenii au capacitatea de a prelua controlul asupra destinelor lor proprii prin intermediul IT&C.”
Conform celor recent stabilite, noua tinta a Comisiei o reprezinta „egalitatea intre femei si barbati in privinta accesului la comunicatiile de banda larga pana in anul 2020”. In prezent, cifrele ITU confirma ca, in statele in curs de dezvoltare, femeile au mult mai putin acces la tehnologie de banda larga decat omologii lor de sex masculin. Cu toate ca aceasta diferenta este mai mica in tarile dezvoltate, exista totusi un decalaj evident intre femei si barbati in privinta accesului broadband, chiar si in lumea bogata.
In sprijinirea accesului femeilor la tehnologie s-a implicat si actrita Geena Davis, castigatoare a unui premiu Oscar, care este reprezenantul femeilor si fetelor la ITU.
Comisia a lansat, de asemenea, un grup de lucru nou post agenda 2015 pentru dezvoltare si obiectivele viitoare de dezvoltare durabila (SDGs), care urmeaza sa fie coordonat de compania Ericsson.
Grupul de lucru al Comisiei de banda larga pentru tineret, condus de Dr. Touré, va organiza, de asemenea, un summit pe probleme de tehnologie, care va avea loc in Costa Rica in inervalul 9-11 septembrie, la invitatia presedintelui Laura Chinchilla. Summit-ul va reuni peste 500 de tineri cu varste cuprinse 18-25 din tari din intreaga lume.
In cadrul reuniunii a fost inclusa si o prezentare a proiectului „New Africa 2014” (care cuprinde actiuni din domeniul IT&C), facuta de catre muzicianul si ministrul Turismului din Senegal, Youssou N’Dour.