Majorarea de 5% a pietei de electro-IT a fost sustinuta de vanzarile de produse IT (laptop, notebook, tablete) – in crestere cu 7% comparativ cu anul precedent si de telefoanele mobile – care au inregistrat un avans de 15%.
Segmentul de electronice, respectiv televizoare, sisteme audio si camere foto-video a inregistrat o crestere de 5%. Electrocasnicele mari si mici s-au mentinut la nivelul anului 2011.
Cifrele de piata aferente anului 2012 releva un apetit ridicat al consumatorilor pentru cele mai noi tehnologii (in segmentele IT, telefoane si electronice), demonstrat si de gradul de penetrare al internetului de peste 60% (unul dintre cele mai ridicate din Europa), dar si de viteza de adoptare a celor mai noi telefoane, smart TV-uri, tablete si notebook-uri.
„Pentru a stimula interesul clientilor in privinta inovatiilor electro-IT este foarte important sa comunicam intr-un mod accesibil si prietenos, punand accentul pe beneficiile pe care le aduce tehnologia in viata de zi cu zi”, a explicat Violeta Luca, CEO Flanco.
Totusi, romanii investesc in medie numai 70 EUR/an pentru produse electro-IT, comparativ cu Germania, unde consumul se ridica la peste 600 EUR/an pe cap de locuitor sau Grecia, tara in care consumul este de 160 EUR/an. Astfel, pe termen mediu si lung se identifica oportunitati semnificative de crestere.
Stilul de viata al romanilor face ca televizorul sa fie „eroul” aparaturii de acasa, in vreme ce electrocasnicele mari inregistreaza in Romania o rata de innoire mai scazuta. Astfel, multe gospodarii schimba combina frigorifica sau masina de spalat numai daca acestea se defecteaza, dupa mai bine de 10 ani de utilizare.
„Consumul unui frigider vechi face ca facturile la energie sa insumeze in cativa ani o valoare similara cu pretul unei combine frigorifice de noua generatie, aceasta in conditiile in care nu ofera beneficiile electrocasnicelor moderne”, afirma Violeta Luca.
„Luand in calcul afinitatea romanilor pentru produsele <<la moda>>, este evident ca segmentul de electrocasnice are un potential semnificativ de crestere, care poate fi stimulat printr-o mai buna intelegere a tehnologiilor si implicit a beneficiilor”, a continuat CEO-ul Flanco
Cresteri importante, de peste 10% au inregistrat electrocasnicele incorporabile, atat datorita usurintei in utilizare, dar si gratie design-ului. Schimbarile in stilul de viata si amenajarea interioarelor au facut ca multe dintre gospodarii sa opteze pentru bucatarii open-space, unde electrocasnicele sunt vizibile in zona de living, astfel ca design-ul a devenit un criteriu important de selectie. Mai mult, anul trecut in Romania au fost promovate o serie de emisiuni culinare, care au contribuit si ele la cresterea interesului pentru gatitul acasa, bucataria devenind un spatiu de socializare.
In acelasi timp, exista categorii de produse, cum ar fi masinile de spalat vase, care vor deveni si pentru romani un standard in ceea ce priveste dotarile unei case moderne, asa cum se intampla in tarile europene.