Televiziunea este o miza majora in plan politic, economic si cultural, asa cum afirma Ignacio Ramonet. De aceea, comportamentul unei televiziuni depinde in mare parte de ceea ce vor elitele sau anumite grupuri economice sa sustina, sa promoveze, sa aduca la cunostinta publicului.
In acest sens, un lucru este foarte clar: comunicarea audiovizuala are un impact imens asupra maselor, influentandu-le modul de a-si reprezenta realitatea sociala. De fapt, nici nu se poate vorbi de comunicare fara incercarea de a influenta. Prin urmare, alegerea stirilor si a temelor emisiunilor difuzate presupune o responsabilitate pe care nu stim cate televiziuni si-o asuma.
Faptul ca Realitatea TV va fi repozitionata de la inceputul anului 2011, asa cum anunta viitorul director al postului, Stelian Tanase, starneste curiozitatea multora (si bineinteles creste ratingul) dar, merita sa ne intrebam daca va fi cu adevarat o schimare sau postul de televiziune isi schimba doar straiele, marca BBC. Si stim cu totii vorba din popor: “lupul isi schimba parul dar naravul ba”. Nu haina il face pe om si ni ci ambalajul pe produs, ci doar vor crea o alta imagine. Dar daca interesul nostru este exclusiv profitul, asa cum a declarat Sebastian Ghita, noul coordonator al managementului televiziunii, atunci doar imaginea conteaza.
Dupa o traditie de 9 ani, fiind si prima televiziune de stiri din Romania, in care s-a recurs la toate metodele care aduc un rating maret, Realitatea TV vrea sa recastige “o echidistanta, un echilibru, o sobrietate”. Totul ar fi indreptatit, tinand cont si de desele incalcari ale legislatiei din domeniul audiovizualului, pentru care televiziunea a fost sanctionata de CNA de-a lungul timpului. Insa cate sanse sunt ca patronatul sa se afle intr-un moment de maxima onestitate si moralitate si sa respinga orice compromisuri si presiuni din partea elitei politice? Cate sanse exista ca noua infatisare a Realitatii TV sa conduca la un mod de informare impartial si just, in care interesele proprii se impletesc cu interesele publicului telespectator? Hmm… vom trai si vom viziona.
Chiar da ca isi vor respecta noile promisiuni chiar daca nu, tot vor castiga prin simplul fapt ca noi vom continua sa ii urmarim, chiar si critic.
Deci, pentru a fi mai credibili, cei care se ocupa de managementul televiziunii vor sa adopte principiile si regulile BBC, idee care se va dovedi probabil rentabila.
Este printre altele si un efect al globalizarii care nu avea cum sa rateze tocmai domeniul audiovizualului iar consecintele acesteia sunt vizibile, potrivit lui Ion Stavre, conferentiar universitar dr. la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice din cadrul SNSPA: aparitia unor posturi private de radio si televiziune care fac parte din retele europene si internationale si utilizarea unor formate de emisiuni si de grile de emisie importate de la retelele din care fac parte posturile respective.
Uniformizarea programelor in toata lumea determina fenomenul de omogenizare culturala ceea ce, in cazul audiovizualului, produce un “imaginar comun”. Si acum intervine partea negativa a globalizarii intrucat acest “imaginar comun” poate crea dezechilibre intr-o societate, mai putin dezvoltata careia i se impun principiile celei deja ajunse la o maturitate economica si culturala, prin simplul fapt ca fiecare societate are specificul ei in propria-i dezvoltare.
Mai exact nevoile unui roman nu sunt deloc aceleasi cu nevoile englezului de la care preluam modelul BBC. Este ca si atunci cand vizionam multe filme americane care promoveaza stilul lor de viata care nu are nimic in comun cu ceea ce traim noi in Romania. De aceea multe programe si strategii importate, adoptate la nivel national nu au avut succes (amintim in acest sens chiar situatia postului de radio BBC care si-a intrerupt emisia in limba romana), pentru ca pur si simplu noi “functionam” altfel. Asadar, va aparea pe ecrane inca o “realitate” care va semana cu ceva din afara. Va face parte din sirul imitatiilor din tara noastra.
Si totusi, daca Realitatea TV va dovedi profesionalism si o anumita etica in comportament, merita sa apreciem aceasta schimbare.