Google lucreaza acum cu Banca Mondiala pentru a face Google Map Maker mult mai accesibil organizatiilor guvernamentale insa unii experti se intreaba de termenii legali ai intelegerii.
Conform anuntului facut pe blogul Google, Banca Mondiala va fi un canal de a face din Google Map Maker o sursa de date mult mai larga si mai disponibila organizatiilor guvernamentale in cazul dezastrelor si, de asemenea, spun acestia, pentru imbunatatirea managementului si monitorizarea serviciilor de aprovizionare.
Unele dintre tarile care vor fi incluse in acest program sunt Ghana, Kenya, Sudan de Sud (in aprilie 2011 s-a separat de Sudan), Nepal si Haiti, tari care reprezinta instabilitate economica. Cele doua organizatii care isi unesc interesele sustin fara credibilitate ca aceasta intelegere este un progres in dezvoltarea internationala.
Ceea ce este ingrijorator si pune la indoiala intentiile bune ale acestui pact este faptul ca informatiile adunate de Google nu sunt accesibile publicului si nici afacerilor mici care vor sa se dezvolte in aceste tari.
Nathaniel Heller, director la Organizatia pentru Integritate sustine ca unele stipulari din contract nu permit ca Map Maker sa fie utilizat cu alte instrumente, cum ar fi OpenStreetMap, iar intelegerea Google suna mai mult a „Da-ne datele, noi facem ce vrem cu ele si sa nu indraznesti sa incerci sa faci altceva cu acele date”.
De asemenea, se pune problema cum va determina Google si Banca Mondiala cine are acces la date si sub ce termeni. Este doar in cazul unor urgente ? Si de asemenea, sub ce licente vor manui Google sau Banca Mondiala acele date.
Conform datelor oficiale, Banca Mondiala este o organizatie internationala de imprumut financiar si de asistenta in dezvoltare care s-a nascut din nevoia de a reconstrui Europa dupa al doilea razboi mondial iar astazi ofera suport financiar si asistenta tehnica tarilor in dezvoltare sau natiunilor in criza.